Linkovi

Hosni Mubarak podneo ostavku


Demonstranti na trgu Tahrir, 11. februar 2011.

Egipatski potpredsednik Omar Sulejman, na koga je Mubarak juče preneo državnička ovlašćenja je u kratkom saopštenju obavestio javnost da se predsednik Hosni Mubarak povlači sa funkcije i da će vojska preuzeti kontrolu nad zemljom.

Saopštenje o ostavci propraćeno je burnim skandiranjem na Tahrir trgu: ¨Egipat je slobodan!”. Za vreme Sulejmanovog obraćanja preko državne televizije stotine hiljada antivladinih demonstranata bilo je raspoređeno širom Kaira i drugih egipatskih gradova, posle sinoćnje izjave Mubaraka da neće ispuniti zahteve demonstranata i da će ostati na položaju do septembra

Pre nego se Sulejman obratio javnosti, mediji su citirali zvaničnike da je Hosni Mubarak napustio Kairo i da se uputio ka popularnoj turističkoj destinaciji Šarm el Šeiku. Bela kuća je izdala saopštenje u kojem se navodi da je ovo „pozitivan prvi korak“.

Prodemokratski demonstranti su se takođe okupili oko zgrade državne radio televizije i predsedničke palate u predgrađu Kaira, Heliopolisu. Demonstranti se nalaze i u Aleksandriji i oko zgrada vlade u Suecu.

Očevici i pripadnici bezbednosnih snaga kažu da je najmanje jedna osoba ubijena i 20 povređeno u sukobima između policije i demonstranata u gradu al-Ariš na severu zemlje. Oko 1 000 demonstranata izvršilo je napad na policijsku stanicu u tom gradu.

U vojnom saopštenju izdatom ranije danas, navodi se da će vojska sprovesti reforme koje je Mubarak predložio, među kojima su ukidanje 30-ogodišnjeg zakona o vanrednim situacijama kojim se vladi omogućava da održava kontrolu nad građanima. U izjavi se takođe obećava da će predsednički izbori zakazani za septembar biti fer i slobodni. Vojska je poručila građanima da se vrate kućama.

XS
SM
MD
LG