Linkovi

Hosni Mubarak podneo ostavku


Demonstranti na trgu Tahrir, 11. februar 2011.
Demonstranti na trgu Tahrir, 11. februar 2011.

Egipatski potpredsednik Omar Sulejman, na koga je Mubarak juče preneo državnička ovlašćenja je u kratkom saopštenju obavestio javnost da se predsednik Hosni Mubarak povlači sa funkcije i da će vojska preuzeti kontrolu nad zemljom.

Saopštenje o ostavci propraćeno je burnim skandiranjem na Tahrir trgu: ¨Egipat je slobodan!”. Za vreme Sulejmanovog obraćanja preko državne televizije stotine hiljada antivladinih demonstranata bilo je raspoređeno širom Kaira i drugih egipatskih gradova, posle sinoćnje izjave Mubaraka da neće ispuniti zahteve demonstranata i da će ostati na položaju do septembra

Pre nego se Sulejman obratio javnosti, mediji su citirali zvaničnike da je Hosni Mubarak napustio Kairo i da se uputio ka popularnoj turističkoj destinaciji Šarm el Šeiku. Bela kuća je izdala saopštenje u kojem se navodi da je ovo „pozitivan prvi korak“.

Prodemokratski demonstranti su se takođe okupili oko zgrade državne radio televizije i predsedničke palate u predgrađu Kaira, Heliopolisu. Demonstranti se nalaze i u Aleksandriji i oko zgrada vlade u Suecu.

Očevici i pripadnici bezbednosnih snaga kažu da je najmanje jedna osoba ubijena i 20 povređeno u sukobima između policije i demonstranata u gradu al-Ariš na severu zemlje. Oko 1 000 demonstranata izvršilo je napad na policijsku stanicu u tom gradu.

U vojnom saopštenju izdatom ranije danas, navodi se da će vojska sprovesti reforme koje je Mubarak predložio, među kojima su ukidanje 30-ogodišnjeg zakona o vanrednim situacijama kojim se vladi omogućava da održava kontrolu nad građanima. U izjavi se takođe obećava da će predsednički izbori zakazani za septembar biti fer i slobodni. Vojska je poručila građanima da se vrate kućama.

XS
SM
MD
LG