Linkovi

Gejts: Vojna akcija samo uz odobrenje SB UN


Sastanak ministara odbrane NATO-a u Briselu, 10. mart 2011.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da NATO planira "sve vojne opcije" u pogledu Libije, ali da neće preduzeti nijednu meru, uključujući i zonu zabrane letenja, bez ovlašćenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Gejts je objasnio da svaka vojna akcija Zapadne alijanse u Libiji mora da bude zasnovana na "očiglednoj potrebi" i ima "jasan mandat" i regionalnu podršku. On je to rekao u Briselu, na završetku sastanka ministara odbrane država NATO-a. Sekretar za odbranu je takođe rekao da se NATO saglasio da približi Libiji brodove u Mediteranu, da bi nadgledali embargo na oružje i pomogli u mogućim humanitarnim operacijama.

Državna sekretarka Hilari Klinton kaže da je međunarodno ovlašćenje "kritično" za bilo kakve vojne mere Sjedinjenih Država ili drugih zemalja protiv libijskog lidera Moamera Gadafija. U današnjem svedočenju pred jednim kongresnim panelom, ona je naglasila da bi jednostrana akcija Sjedinjenih Država imala "nesagledive posledice". Ona je takođe podsetila da su zabrane letenja koje su zapadne sile zavodile proteklih decenija, imale neveliki uticaj na svrgavanje autokratskih lidera u Iraku i Srbiji.

Lideri libijske opozicije traže od zapadnih sila da uvedu zonu zabrane letenja nad Libijom, da bi se zaustavili vazdušni napadi Gadafijevih snaga. Državna sekretarka je saopštila da su Sjedinjene Države usredsređene na uspostavljanje veza sa libijskom opozicijom i najavila da će se sastati sa predstavnicima opozicije u Sjedinjenim Državama i tokom puta u Egipat i Tunis iduće nedelje.

Takođe je rekla da Obamina administracija prekida odnose sa libijskom ambasadom u Vašingtonu i očekuje da misija prestane da zastupa Gadafijevu vladu.

Francuska je danas pružila podsticaj libijskoj opoziciji, kao prva zemlja koja je priznala pobunjenički Privremeni savet kao "legitimnog“ predstavnika libijskog naroda. Pariz je najavio da planira da razmeni ambasadore sa savetom, čije je sedište u Bengaziju, gde je prošlog meseca i počeo bunt protiv Gadafija.

XS
SM
MD
LG