Linkovi

Brojni problemi u srpskim medijima


Brojni problemi u srpskim medijima
Brojni problemi u srpskim medijima

Kada se govori o stanju u medijima u Srbiji - dovoljno je reći samo nekoliko činjenica: ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića ni posle više od 10 godina nisu rasvetljena, Ustavni sud je stavio van snage pojedine odredbe Zakona o informisanju, novinari koji se bave istraživačkim novinarstvo žive pod 24-časovnom zaštitom policije, broj presuda protiv medija je danas veći nego u vreme Slobodana Miloševića, a lokalnim medijima preti izumiranje.

Iako je od vremena Slobodana Miloševića prošlo više od 10 godina, i svako pozivanje na to doba danas zvuči pomalo neumesno, kada govorimo o medijima i medijskoj situaciji u Srbiji mnogi iz novinarske branše i dalje porede sadašnje sa ondašnjim vremenom.

"Bili smo svi mlađi, puni optimizma i svi smo na neki način bili heroji. Mi smo kao bili na braniku demokratije, slobode i to je imalo nekog smisla. Ali sada je glupo da ja izađem i kažem da sam heroj, da stojim na braniku slobode i demokratije. Malo to deluje bizarno, a kazne samo stižu", kaže glavni i odgovorni urednik lista Danas, Zoran Panović.

"Država se, protivno zakonu, i danas 11 godina posle demokratskih promena nije povukla iz medija, iako je to njena zakonska obaveza. Mi i danas, dakle imamo državu kao vlasnika medija i to je primer u Novostima i Politici", podseća predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović.

Kako kaže Zoran Panović, neuporedivo opasniji je prikriveni politički i tajkunski uticaj i pritisak koji se sa godinama samo pojačava.

Zoran Panović, gl. i odg. urednik Danasa
Zoran Panović, gl. i odg. urednik Danasa

"Imamo najapsurdniju situaciju da u nemoćnoj zemlji kao što je Srbija imamo toliko centara moći – toliko je kabineta, ministara, agencija, PR-ova. Katastrofa", kaže Panović.

Kada govorimo o sudskim procesima i presudama protiv medja u Srbiji poseban problem, po rečima sagovornika Glasa Amerike predstavlja nesenzibilnost, pa i neobučenost sudija da vode ovu, ipak, specifičnu vrstu procesa.

"Ne možeš suditi medijima na isti način kao što sudiš za kafanske tuče ili seoske decenijske svađe oko međa. Moraš imati jedan nivo senzibilnosti i edukacije oko suđenja medijima", priča Panović.

"Ja ću podsetiti da je Srbija već izgubila četiri medijska procesa pred međunarodnim sudom u Strazburu. A izgubiće ih još jer je u međuvremenu doneto toliko presuda koje su van tih evropskih standarda da je to prosto neshvatljivo", kaže Obradović.

"Sve kazne pod Miloševićem su bile 'herojske' kazne, ekspresno za 24 časa pred prekršajnim sudovima. A sada plaćamo i za ozbiljne tužbe gde nas tuže vrlo ozbiljni ljudi – Miloševićevi generali, popovi koji beže iz zemlje, bivši pripadnici režima", objašnjava Panović.

U okeanu svakojakih, uglavnom komercijalnih medijskih sadržaja premalo je istraživačkog novinarstva, a previše tabloidnih tračeva. U njima se političari svrstavaju rame uz rame sa estradnim zvezdama, a država se u zaštitu onih koji se bave ozbiljnim i opasnim ekonomskim i političkim temama angažuje tek onoliko koliko mora.

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a
Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a

"Mi danas ima dvoje novinara u Beogradu i jednog u Loznici koji imaju policijsku zaštitu. Dakle, često im je ugrožena i fizička bezbednost. Uravo kada sve to sumiramo, onda dolazimo do porazne činjenice da je danas u Srbiji nivo sloboda mnogo niži nego 2000. godine", kaže predsednik NUNS-a.

Politički život je u Srbiji odavno iz vlade i parlamenta preselio u medije, kaže Vukašin Obradović. Izlaz vidi u novom zakonu koji će strateški odrediti dalji put. Usvajanje tog okvira u parlamentu očekuje se iduće godine. Do tada, sledi nacrt i javna rasprava. Urednik Danasa, Zoran Panović, međutim, nije optimista.

"Ja sam protivnik svih zakona o informisanju, protivnik sam medijskih strategija. Ja sam da se definiše ustavno sloboda medija, odgvornost, da se određenim zakonskim aktima definiše ono što mora: frekvencije, radnih odnosi, firme. I da se mediji što više relaksiraju."

Novinarima ostaje EU kao stari ali na momente pasivan saveznik. Od Brisela se očekuje da pred dobijanje kandidature za članstvo u EU na vlasti izvrše finalni pritisak.

"Ako se ovako nastavi tu dobru vest koju svi očekuju i najavljuju zaista neće imati ko da objavi u Srbiji da smo dobili kandidaturu", priča Obradović.

Sledi dakle igra u kojoj vreme i živci imaju važnu ulogu. Nade za profesionalce možda i ne bi bilo da se, prekaljeni u prethodnim decenijama, već nisu pokazali i dokazali kao žilava sorta.

XS
SM
MD
LG