Linkovi

Evakuacija stranih državljana iz Egipta


Egipatski predsednik Hosni Mubarak na sastanku u Kairu, 31. januar 2011.
Egipatski predsednik Hosni Mubarak na sastanku u Kairu, 31. januar 2011.

Sve više zemalja šalje avione za evakuaciju svojih gradjana iz nemirima zahvaćenog Egipta, dok lideri širom sveta apeluju na predsednika Hosnija Mubaraka da pronadje mirno rešenje za jednonedeljne proteste protiv njegove vladavine.

Pomoćnica američke državne sekretarke za konzularna pitanja, Dženis Džejkobs, rekla je novinarima da će prvi avion vlade Sjedinjenih Država poleteti iz Kaira danas.

U medjuvremenu, kineska državna televizija javlja da je već na putu jedan avion koji će započeti evakuaciju više od 500 Kineza sa aerodroma u Kairu. Azerbejdžan, Indija, Irak, Japan i Turska su medju zemljama koje su juče poslale svoje avione.

U jučerašnjem saopštenju kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi kako se Peking nada da će vrlo brzo u Egiptu ponovo zavladati mir i stabilnost.

Američki predsednik Barak Obama je ranije apelovao na "mirnu tranziciju" ka odgovornijoj vladi u Egiptu, dok su evropski lideri pozvali na slobodne i pravedne izbore u toj zemlji sa najbrojnijom arapskom populacijom.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton apeluje na egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka da odgovori na zahteve demonstranata i razgovara sa opozicijom. Ona je danas, pre sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu, rekla da bi Mubarak trebalo da odgovori na "legitimne žalbe egipatskog naroda".

Britanski, francuski i nemački lideri su se takođe oglasili, tražeći od egipatskog kolege da "krene u proces transformacije koji će se iskazati kroz široko zasnovanu vladu i slobodne i poštene izbore“. Britanski premijer Dejvid Kameron, francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel, međutim, nisu zatražili Mubarakovu ostavku.

XS
SM
MD
LG