Linkovi

Manje Amerikanaca traži pomoć


Prema poslednjem izveštaju, sve manje Amerikanaca koji traže nadoknadu za nezaposlene
Prema poslednjem izveštaju, sve manje Amerikanaca koji traže nadoknadu za nezaposlene

Broj ljudi koji podnose molbe za nadoknadu za nezaposlene širom Sjedinjenih Država, pao je na najniži nivo od jula 2008.

Današnji izveštaj Sekretarijata za rad nagoveštava da su kompanije možda spremne da povećaju zapošljavanje posle recesije koja je dovela do zatvaranja miliona radnih mesta u američkoj ekonomiji.

Broj onih koji prvi put podnose molbu za pomoć, smanjio se za 36 hiljada, na ukupno 383 hiljade. Pojedini analitičari kažu da bi broj molbi, ukoliko ostane ispod 400 hiljada, mogao da bude znak da će zapošljavanje biti dovoljno snažno da smanji stopu nezaposlenosti od 9 odsto.

Predsednik američke Centralne banke, Ben Bernanki, kaže da će verovatno proći godine pre nego što stopa nezaposlenosti dostigne uobičajeni nivo od 5 do 6 odsto.

U međuvremenu, u izveštaju kompanije "RieltiTrek", ukazuje se da se broj zaplenjenih kuća zbog neispunjavanja kreditnih obaveza u decembu naglo smanjio u odnosu na isti mesec prethodne godine. U izveštaju se navodi da je 17 odsto manje kućevlasnika dobilo obaveštenje da ozbiljno kasni u otplati kredita ili da im je kuću preuzela banka. Međutim, kompanija objašnjava da je to smanjenje pre znak da banke kasne sa zakonskim dokumentima, nego nagoveštaj oporavka tržišta nekretnina.

Nadležni širom zemlje istražuju navodno neprikladne bankarske akcije u zakonskom postupku zaplene kuća čiji vlasnici kasne sa otplatom kredita.

XS
SM
MD
LG