Linkovi

Simić: Osamino ubistvo psihološka pobeda


Direktor Centra za američke studije na Fakultetu političkih nauka Dragan Simić

Već i letimično listanje internet foruma i blogova, pokazuje da su ljudi u Srbiji i dalje nepoverljivi i skloni teorijama zavere, zbog čega dobar deo još ne veruje i sumnja u vest o smrti vođe Al Kaide, Osame Bin Ladena. Sa druge strane, zvanična i stručna javnost u Beogradu shvata važnost i značaj američke antiterorističke operacije u Pakistanu, o čemu za Glas Amerike govori direktor Centra za američke studije na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

Prve reakcije američkih zvaničnika, pa i američke javnosti nakon vesti o likvidaciji vođe Al Kaide Osame Bin Ladena ukazuju na važnost koju same Sjedinjene Države pridaju ovom događaju. Kako ocenjuje direktor Centra za američke studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dragan Simić, SAD su ovom akcijom doživele realnu, ali i psihološku pobedu.

"Ovo je i psihološka i realna pobeda. Čini mi se da je više psihološka, s obzirom na to koliko se dugo čekala i koliko je trajala potraga za ovim najtraženijim zločincem, ne samo od strane SAD, nego i od najvećeg dela čovečanstva. To je desetak godina i na neki način je ovo smirenje koje je došlo i kazna koja je sustigla ovog zločinca", smatra Simić.

Hiruški precizna akcija američke mornarice, kaže sagovornik Glasa Amerike, u velikoj meri će uticati i na poziciju predsednika Baraka Obame u američkoj javnosti, to jest u biračkom telu.

"Ovo je nesumnjivo izuzetno jak vetar u jedra naredne predsedničke kampanje predsednika SAD Baraka Obame. Međutim, je ne bih rekao da to može da ima odlučujući uticaj u krajnjem ishodu, ali u svakom slučaju u momentu kada se popularnost predsednika Obame počela da osipa na raznim drugim pitanjima, ovo jeste jedan veliki trijumf i američke države kao takve, a pre svega bih rekao da je ovo trijumf američke obaveštajne zajednice", priča Simić.

Ako je i bilo sumnji – ova akcija je povratila poverenja i u američke obaveštajne strukture, kaže Simić i objašnjava da je bez insajdera u strukturi Al Kaide, višegodišjim obaveštajnim radom lociran, a zatim i likvidiran najtraženiji terorista na planeti.

"Organizacija Al Kaida je silno uzdrmana. Jer, Osama Bin Laden, iako možda nije operativno rukovodio akcijama nesumnjivo je mitska figura koja samom svojom pojavom, harizmom koju je imao u svojoj organizaciji, ulivao samopouzdanje. Biće potrebno vreme Al Kaidi da se oporavi od ovog šoka. Evo ističe ne znam koliko sati od ubistva Bin Ladena, ništa se nije dogodilo, i ako se u narednih nekoliko dana ništa ne dogodi – to znači da je ovo bio isuviše jak udarac za Al Kaidu", ističe Simić.

Ono što ohrabruje, kako kaže sagovornik Glasa Amerike, su pozitivne reakcije koje dolaze ne samo iz Evrope, već i iz Rusije i arapskog sveta, što govori o tome da svi shvataju važnost borbe protiv globalnog teroriza.

A kao i za čitav svet, ovo je važna pobeda i za Srbiju, kaže Simić.

"Srbija realno jeste važan faktor u borbi protiv međunarodnog terorizma – i u našem regionu i u međunarodnim razmerama – i s obzirom na naš geopolitički položaj, i s obzirom na iskustvo koje naše službe u tom smislu imaju. Srbija je inače i dala veliki doprinos u nekim akcijama koje su vođene", podseća Simić.

Za kraj razgovora Simić ukazuje i na jedan zanimljiv detalj – važna karika u operaciji protiv Bin Ladena sigurno je, prema njegovi rečima, bio i američki ambasador u Pakistanu, zemlji u kojoj je sprovedena akcija. To je čovek koji je i ovde dobro poznat, vrhunski diplomata Kameron Manter, doskorašnji ambasador SAD u Srbiji, podseća Dragan Simić.

XS
SM
MD
LG