Linkovi

Podele oko Libije


Italijanski ministar spoljnih poslova, Franko Fratini na konferenciji za novinare posle ministarskog sastanka EU povodom krize u Libiji, 21. mart 2011.
Italijanski ministar spoljnih poslova, Franko Fratini na konferenciji za novinare posle ministarskog sastanka EU povodom krize u Libiji, 21. mart 2011.

U Evropi se javljuju podele u pogledu podržavanja koalicije koja pod vođstvom Sjedinjenih Država vrši vazdušne i raketne napade na Libiju, u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija o zabrani letova nad tom zemljom.

Na sastanku NATO-a u Briselu, na kojem je razmatrana mogućnost preuzimanja komande nad operacijom, 28 članica Alijanse juče nisu postigle konsenzus.

Premijer Turske je danas izjavio da je Ankara postavila nekoliko uslova za učešće NATO-a u vojnoj akciji. Reždep Tajip Erdogan je danas u Saudijskoj Arabiji rekao da operacija NATO-a ne sme da se pretvori u okupaciju. On je naglasio da NATO mora da obezbedi „da Libija pripadne Libijcima“ i da se libijski prirodni izvori i bogatstva ne dodeljuju drugim zemljama.

Ruski premijer Vladimir Putin je danas oštro kritikovao zonu zabrane letenja, ponovivši reči Moamera Gadafija koji je rekao da akcija podseća na „srednjovekovni krstaški rat“. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je međutim nešto kasnije kritikovao premijerovu opasku kao „neprihvatljivu“.

Iranski vrhovni lider, ajatola Ali Hamenej, osudio je vojnu akciju pod vođstvoom Sjedinjenih Država i optužio zapadnu koaliciju da pokušava da stekne „uporište“ u Libiji da bi nadzirala – kako je rekao – revolucije u Egiptu i Tunisu. U govoru povodom persijske Nove godine, ajatola je takođe osudio način na koji Libijska vlada postupa sa sopstvenim narodom.

Nemačka je danas pravdala svoju odluku da se ne priključi koaliciji. Ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je izjavio da Berlin smatra da je operacija rizična i da kritike koje je izrekao generalni sekretar Arapske lige Amr Musa, opravdavaju nemački stav. Međutim, Amr Musa je danas izjavio da prihvata rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se ovlašćuje vojna akcija u Libiji, pošto je na osnovu ranije izjave moglo da se zaključi da je on zabrinut zbog akcije zapadnih država. On je danas izjavio da Arapska liga poštuje rezoluciju Ujedinjenih nacija i nema primedbe na nju, naročito, kako je dodao, zbog toga što se u njoj ne traži invazija Libije.

XS
SM
MD
LG