Linkovi

Kako bicikli pomažu siromašnima


Bicikli u Zambiji pomažu ljudima da stignu do pijaca, koje su previše udaljene od njihovog sela da bi se do njih stiglo peške, i prevezu veću količinu hrane do kuće
Bicikli u Zambiji pomažu ljudima da stignu do pijaca, koje su previše udaljene od njihovog sela da bi se do njih stiglo peške, i prevezu veću količinu hrane do kuće

Nakon naleta cunamija na obale Indijskog okeana u decembru 2004, kada je stradalo više od 200 hiljada ljudi, biznismen iz Čikaga Frederik Dej želeo je da pomogne preživelima da ponovo izgrade svoje živote. Kao osnivač kompanije "Sram Corporation", koja proizvodi vrhunske delove za trkačke bicikle, Dej je znao da bi njegov najveći doprinos bio ono što zna da radi najbolje. Iskoristio je svoje znanje i osnovao humanitarnu organizaciju "World Bicycle Relief". Dej je poklonio više od 70 hiljada bicikala zemljama u najsiromašnijim delovima sveta.

Kompanija "Sram Corporation“ iz Čikaga delom je zaslužna za rekordnu, šestu pobedu Lensa Armstronga na Tour de France.

"Poslednja dva pobednika Tur de fransa koristila su naše delove. Prošle godine, biciklisti koji su osvojili prvo, drugo i treće mesto takođe koristili su naše delove", priča Ef Kej Dej.

Frederik Dej, takođe poznat kao Ef Kej, osnovao je kompaniju za bicikle sa svojim bratom 1980. "Sram“ je sada drugi najveći proizvođač delova za bicikle na svetu.

"Proizvodimo sve delove koji se montiraju na ram bicikla, ali ne proizvodimo celi bicikl", priča Dej.

Kada je pre šest godina cunami pogodio obale Indijskog okeana, Dej je želeo da iskoristi svoje iskustvo da pomogne. Otputovao je u Šri Lanku i ponudio pomoć humanitarnim organizacijama. Oni su predložili novac, ali Dej je imao drugu ideju.

"Da li bi bicikli mogli da pomognu? Bio sam uveren da bi uticaj bio ogroman. Onda smo izabrali partnera i zajedno smo poklonili 24.400 delova za bicikle, koji su montirani i proizvedeni u Šri Lanki."

Ef Kej Dej
Ef Kej Dej

Iz tog iskustava nastala je humanitarna organizacija "World Bicycle Relief", koja je trenutno fokusirana na pomoć stanovnicima podsaharske Afrike.

Zahvaljujući stručnjacima kompanije "Sram Corporation" organizacija "World Bicycle Relief" organizuje lokalnu proizvodnju dobrih, izdržljivih bicikala za nepogodne puteve u Zambiji. Takođe se organizuje i obuka za njihovo održavanje.

Dej kaže da je samo u Zambiji sastavljeno i poklonjeno preko 50 hiljada bicikla.

"Ako imate bicikl, mnogo je lakše doći do izvora sa pitkom vodom, brže se dolazi i do lekara, kao i na posao. Bicikl vam ne daje samo čistu vodu, nego vam i omogućava lakši i brži pristup do nje. Pristup je najvažniji."

"Potreba za biciklima je stalna", kaže Tod Rikets.

On je član upravnog odbora u humanitarnoj organizaciji "World Bicycle Relief" i smatra da prava vrednost bicikla daleko prevazilazi novčanu.

"Ljudi na njima prevoze na desetine kilograma tereta, i bez njih ne bi mogli da stignu do pijace, ili bi sami napravili nešto što bi bilo lošeg kvaliteta", objašnjva Rikets.

Iako je još uvek delom vlasnik kompanije "Sram Corporation" Frederik Dej se znatno više posvećuje organizaciji "World Bicycle Relief". Uspeh u Zambiji otvorio je prostor za slične programe u Zimbabveu i Keniji.

Mada je ostvario uspeh proizvodeći vrhunske delove za bicikl, Dej kaže da je njegov najveći uspeh to što je pomogao hiljadama siromašnih da bolje žive.

"Najbolji bicikl koji sam ikada video je bicikl koji učenica koristi da se bori za svoje obrazovanje, ili bicikl koji majka koristi da prehrani svoju decu. Ne postoji bolji bicikl od takvog", kaže Dej.

Zbog spremnosti da pomogne drugima, Dej je uvršten na ovogodišnju listu 25 najboljih donatora koju objavljuje finansijski magazin Berons.

XS
SM
MD
LG