Linkovi

Nema pomoći bez štednje


Nema pomoći bez štednje
Nema pomoći bez štednje

Dok se neke od evropskih članica koje ne dijele i zajedničku valutu, poput Velike Britanije, tajno pripremaju za vrijeme poslije evra, evropski vrh nastoji da stavi slučaj Grčke pod kontrolu i tako spreči domino efekat bankrota evropskih država, koje su sklone prekomjernoj potrošnji. To će dati i ton dvodnevnom skupu evropskih šefova država ili vlada, koji u četvrtak počinje u Briselu.

To bi trebalo da bude pokazna vježba Grčkoj, ali i svima ostalima koji čekaju ili će čekati u redu za finansijsku podršku stalnog stabilizacijskog fonda koji bi, kako je upravo dogovoreno, trebalo da iznosi 500 milijardi evra. Osnovna poruka vježbe je da nema finansijske podrške bez jasnog plana štednje, kao i da nema nastavka upumpavanje svježeg novca u grčki ili bilo koji drugi budžet bez konkretnih dokaza da je prekinuto sa praksom prekomjernog trošenja.

To su ministri finansija početkom sedmice poručili novoj/staroj grčkoj vladi, uslovljavajući narednu ratu, ranije dogovorenog povoljnog kredita od 12 milijardi evra, parlamentarnom podrškom novom planu štednje.

"Moja današnja poruka je – ukoliko Atina bude djelovala, Evropa će ispuniti obećano. To je naš plan. Evropska komisija insistira na tome jer bolje je djelovati nego samo pričati. Postoji dakle plan koji treba pretočiti u praksu. Ovo je vrijeme koje traži da sa više strategije koristimo evropski fond, a sa druge strane je važno da našim grčkim prijateljima i partnerima pokažemo da postoji izlaz - težak, ali postoji i nada i rješenja koja stoje na kraju puta", rekao je predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Drugim riječima, Evropljani su, čekajući na konkretne poteze Grčke odbili da donose bilo kakve odluke o novom paketu finansijske pomoći Grčkoj, koji se, u svojoj ukupnoj vrijednosti, procjenjuje na 120 milijardi evra. To ne znači da je izostala evropska solidarnost - naprotiv, uvjeravao je ove sedmice predsjednik Evropskog savjeta grčkog premijera - samo je, u nuždi i za dobro i jednih i drugih, ustupila mjesto racionalnom razmišljanju.

"Premijeru Papandreu sam iskazao svoju snažu podršku naporima kakve ulaže u reformu grčke ekonomije. Naglasio sam potrebu da zemlja nastavi sa prilagodjavanjem kako bi se odgovorilo aktuelnim izazovima. Veoma je važna parlamentarna podrška paketu mjera, što nas vodi novoj rati finansijske podrške do sredine jula. Radimo na srednjoročnoj strategiji računajući i na dobrovoljno uključivanje privatnog sektora, u smjeru kakav je dogovoren od strane evropskih ministara finansija", rekao e predsednik Evropskog veća, Herman Van Rompuj.

Grci su tako uobličavajući nove mjere štednje i reformi do sada pregurali podršku vlastitog parlamenta, uslovljenu podršku evropskih ministara i Medjunarodnog monetarnog fonda, a sutra ih čekaju šefovi evropskih država ili vlada, koji bi trebalo da potvrde poruke svojih ministara i daju težinu stavu čiji bi efekti trebalo da doprinesu dalje od grčkih finansijskih nevolja.

XS
SM
MD
LG