Linkovi

Gordon protiv podele Kosova


Pomoćnik američkog državnog sekretara, Filip Gordon i predsednik vlade Kosova, Hašim Tači se rukuju u Prištini posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju za pomoć reformi kosovskog obrazovanja, 16. jun 2011.
Pomoćnik američkog državnog sekretara, Filip Gordon i predsednik vlade Kosova, Hašim Tači se rukuju u Prištini posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju za pomoć reformi kosovskog obrazovanja, 16. jun 2011.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon odbacio je danas u Prištini ideju o podeli Kosova jer smatra da bi ona imala regionalne posledice. Gordon je sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem potpisao Memorandum o razumevanju za pomoć reformi kosovskog obrazovanja koji predviđa izdvajanje oko 10 miliona dolara u te svrhe.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon rekao je nakon susreta sa predsednicom i premijerom Kosova da je teritorijalni integritet Kosova zagarantovan i da ne može doći do promene granica. On je naglasio da Amerika podržava dijalog Beograda i Prištine i izrazio nadu da će se u tom procesu pronaći rešenja koja će olakšati zajednički život Srba i Albanaca.

“Svaka zemlja na Balkanu i u svetu ima manjine bez obzira koliki je njihov broj. U većini demokratskih zemalja interesi i brige manjina se uzimaju u obzir. Manjine se integrišu ali se ne vrši promena granica. To nije nešto što bismo podržali jer to nije način da se na Kosovu razvija demokratija”, rekao je pomoćnik sržavnog sekretara SAD.

Gordon je poručio da će SAD nastaviti da podržavaju demokratske procese na Kosovu istakavši da se najveća pažnja mora posvetiti vladavini prava i borbi na suzbijanju korupcije i kriminala. Govoreći o izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima, američki državni sekretar je rekao da je potrebno sve detaljno istražiti.

“Da bi izvršili neku istragu potrebno je određeno vreme i te tvrdnje bi trebalo istražiti na poseban način. Zato treba da podržimo međunarodne procese i zalaganja da se izvrše detaljni poslovi kako bi se istraga izvršila na korektan i profesionalan način”, rekao je Gordon.

I Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da će Vlada Kosova u potpunosti sarađivati sa nadležnim organima u istrazi o navodima Dika Martija, čije optužbe kako je kazao, shvata veoma ozbiljno.

“Kosovske institucije i vlada Kosova imaju puno poverenje u međunarodnu pravdu. Vlada Kosova će tesno sarađivati u istrazi i podržati angažovanje u rasvetljavanju ovog procesa. Mi nemamo šta da krijemo i u našem je interesu da se ovaj proces završi što je pre moguće. Kosovo je bilo, jeste i ostaće primer saradnje sa Haškim Tribunalom i autoritetima međunarodne pravde”, kazao je kosovski premijer.

Tači i Gordon danas su potpisali Memorandum o razumevanju za pomoć reformi kosovskog obrazovanja koji predviđa izdvajanje 9,7 miliona dolara u te svrhe. Predviđeno je da se na ovaj način unapredi obrazovanje u 20 kosovskih opština.

XS
SM
MD
LG