Linkovi

Program za regrutovanje žena za policiju


U jednom okrugu blizu prijestonice Vašingtona, policija traži veći broj žena u uniformi.

Nedavna vijest o dvije žene koje su prvi put prošle tešku obuku za specijalne jedinice američke vojske definitivni je pokazatelj poboljšanja položaja žena. To je očigledno i na lokalnom nivou, što pokazuje primjer policije u jednom okrugu blizu prijestonice Vašingtona, koja traži veći broj žena u uniformi.

Policajka u okrugu Ferfeks, Džesika Kejn, objašnjava učenicama obližnje srednje škole kako obavlja svoj posao na motoru. Takođe pokazuje kako zaustavlja vozače… i to sve u okviru velikog broja časova koji su dio jednonedeljnog programa pod nazivom “Buduće liderke u policiji”.

“Želim da u potpunosti razumiju šta znači biti policajac, šta mi radimo", kaže Kejn.

U programu, čiji cilj je regrutacija mladih žena različitog porijekla, učestvovale su 34 učenice. Ted Arn, zamjenik šefa policije za istrage, kaže da među 1300 policajaca u okrugu Ferfeks, ima samo 13 odsto žena.

“Pred nama je dug put. Moramo da budemo mnogo bolji. Želimo da srednjoškolke uvide da je policija dobra prilika za karijeru, naročito u njihovim četvrtima”, priča Arn.

Djevojke uče o svakodnevnom policijskom poslu, patrolama, odbrambenim taktikama i fizičkoj obuci, bezbjednom rukovanju oružjem i krivičnim istragama. Takođe otkrivaju važnost liderskih sposobnosti.

​“Program pokazuje polaznicima da nema ograničenja kada je riječ o njihovom angažmanu u policiji. Važno je da ove mlade dame znaju da žene mogu da budu isto tako dobri policajci kao i njihove kolege i da ništa ne može da ih u tome spriječi", objašnjava Džejn Barns, policajka u okrugu Ferfeks u Virdžiniji.

Pred kraj programa, većina učesnica navela je da se njihov stav o policiji promijenio.

“Prvo nisam bila sigurna u pogledu policajaca. Međutim, sada želim da se bavim tim poslom zbog čega cijenim ono što rade i kako rizikuju svoje živote", kaže srednjoškolka Džoj Jongve.

“Ova nedelja mi je stvarno pokazala da mogu da radim sve i da sam i dalje snažna, iako sam djevojka. Naučila sam da morate da uložite puno truda. Međutim, mislim da mogu da budem policajac", kaže Džulija Devin.

Učenice takođe ističu da shvataju da policijski posao ponekad može da bude opasan, ali poručuju da je vrijedan rizika, i to je, po njihovom mišljenju, jedino važno.

XS
SM
MD
LG