Linkovi

Vitel: Trostruki razlozi za nemire u Britaniji


Džajls Vitel, vašingtonski dopisnik britanskog dnevnika "The Times".

Mnogi Britanci smatraju da je ukidanje socijalnih beneficija, pod vladom konzervativnog premijera Dejvida Kamerona, u stvari bio poslednji udarac za većinu stanovništva, kaže u razgovoru za naš program vašingtonski dopisnik britanskog dnevnika "The Times" Džajls Vitel. On je razmotrio razloge nedavnog nasilja i nereda u Britaniji.

Vitel: “Mislim da su suštinski razlozi nereda i nasilja u britanskom gradovima trostruki: socijalni, ekonomski i politički. U Britaniji se jednodušno ocenjuje da nije reč o neuspehu multikulturalizma, mada to tako izgleda pošto su brojna zapostavljena predgradja naseljena manjinskim grupama i istovremeno su ekonomski pasivna. U Londonu, gradu od 12 miliona ljudi, imate čitava naselja, uglavnom etnička, koja žive od državnih subvencija, a koja nisu ni politički ni društvo adekvatno zastupljena u britanskom društvu.

U ovom kontekstu, posebno treba naglasiti bogatstvo Londona, nasuprot ostatku Britanije. To je svetski grad sa ogromnim bogatstvom u nekim delovima, koji odudaraju od drugih, tako da su prisutne velike suprotnosti - bogaststvo, siromaštvo i nejednakost izmedju raznih gradskih četvrti i njihovih stanovnika koji žive jedni pored drugih - jedni u bogtstvu, a drugi u siromaštvu. Otuda su i neredi prvo buknuli upravo u Londonu.”

Glas Amerike: Da li su ukidanja raznih programa i ekonomska stagancija doprineli takvoj situaciji?

Vitel: “Prerano je još definitivno utvrditi kako je jedan izolovani incident doprineo izbijanju nereda prvo u Londonu, a zatim i u drugim gradovima Britanije. Medjutim, pod upravom konzervativnog premijera Dejvida Kamerona razni socijalni programi i beneficije su ukinuti, dok su mere štednje ponajviše pogodile najsiromašnije, ali i nižu i srednju klasu. Dakle, mnogi Britanci smatraju da je ukidanje socijalnih beneficija ustvari bio poslednji udarac za većinu stanovništva koje se ionako već duže vremena bori sa rastućim izdacima i padom životnog standarda.”

Glas Amerike: U svetlu takvih problema, kako bi mogla da se pronadju odgovarajuća rešenja?

Vitel: “Odgovor vladajućih krugova, koji, paradoksalno, imaju opštu podršku javnosti, jeste da je većina Britanca bila pre svega šokirana ovim nasiljem, koje se nije očekivalo i stoga za sada ne postoji tendencija ka dubljoj analizi razloga ovih nereda, ali se očekuje od vlasti da se ponašaju kao učitelj, da ukore i dovedu u red nemirne delove društva. Vlasti to i čine oštrim pravosudnim inicijativama i kaznama. Ide se i dalje tako da se beneficije neprilegovanom gradjanstvu uslovljavaju dokazima da dotične osobe nisu učestovale u neredima i nasilju i na nastojanjima da im se omogući zaposlenje. Dakle, za sada preovladava oštar pristup."

XS
SM
MD
LG