Linkovi

Gibraltar se priprema za teški Bregzit i kraj pristupa tržištu EU


FILE - In this March 1, 2017 photo, a Spanish flag flies on top of the customs house on the Spanish side of the border between Spain and the British overseas territory of Gibraltar with the Rock as a background, in La Linea de la Concepcion, Southern Spai

Gibraltar se priprema za situaciju nakon Bregzita u kojoj njegove firme neće više imati pristup tržištu Evropske unije, već će zadržati povlašćene odnose sa Velikom Britanijom, rekao je finansijski visoki zvaničnik u utorak.

Majušna britanska enklava na južnom špicu Španije, sa populacijom od oko 30.000 ljudi, sedište je za oko 15.000 kompanija i glavni ponuđač usluga osiguranja i kockanja.

"Trentutno planiramo teški Bregzit", rekao je Džejms Tiping, direktor gibraltarskog vladinog tela za finansijsku promociju, evropskim parlamentarcima na slušanju u Briselu.

On je rekao da Gibraltar nije očekivao da dobije "specijalni status" i da se pomirio sa gubitkom pristupa tržištu EU nakon što Britanija napusti Uniju na kraju procesa koji je započela u martu britanska premijerka Tereza Mej.

To bi moglo da predstavlja znak preokreta u početnoj politici Gibraltara i traženju posebnih sporazuma sa EU nakon Bregzita.

Mnoge kompanije do sad su bile privučene na Gibraltar zbog mogućnosti da posluju u svih 28 zemalja EU sa teritorije sa niskim porezima i sa poslovno prijateljskom regulativom.

Gubitak pristupa EU tržištu, koje je omogućeno članicama EU na osnovu takozvanog "pasoškog pravila", moglo bi da umanji apetite kompanija da osnivaju svoje centrale u ovoj britanskoj enklavi.

Ali, to ne bi trebalo da obeshrabri kompanije registrovane na Gibraltaru da posluju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Naš finansijski model se neće menjati", rekao je Tiping zakonodavcima, skrećući pažnju na predanost Britanije pri davanju garancija kompanijama sa Gibraltara za pun pristup britanskom tržištu.

On je rekao da je oko 20 odsto motornih vozila u Britaniji osigurano u osiguravajućim kućama sa sedištem na Gibralstaru, čineći industriju osiguranja najvećim finansijskim sektorom na Gibraltaru, koji je takođe i dom za više od tuce banaka, nekoliko investicionih fondova i za najjače kockarske firme.

Gibraltar, često nazivan "Stena" zbog poznate litice na obali mora, glasao je velikom većinom za ostanak u EU na prošlogodišnjem referendumu o Bregzitu.

On je ipak veran deo Britanije i nakon Bregzita. Enklava je odbila ideju da Britanija podeli suverenitet sa Španijom na referendumu 2002. godine, sa 99 odsto prema jedan.

Budućnost Gibraltara jedna je od mnogih trnovitih tema koje moraju da se reše u dvogodišnjim razgovorima o razvodu između Velike Britanije i EU, koji se završavaju u martu 2019. godine.

Evropska unija ponudila je Španiji pravo veta u pogledu budućih odnosa između Gibraltara i EU, nakon što Britanija napusti blok.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG