Linkovi

Izložba vitraža u Geti muzeju u Los Andjelesu


Vitraži iz katedrale u Kenterberiju privremeno izloženi u Geti muzeju u Los Andjelesu
Vitraži iz katedrale u Kenterberiju privremeno izloženi u Geti muzeju u Los Andjelesu

Šest vitraža je preneto u muzej Geti u Los Andjelesu dok traje restauracija katedrale u Kenterberiju.

Izložba vitraža, sada u Los Anđelesu, otvara prozor u život srednjevekovne Engleske. Umetnička dela iz katedrale u Kenterberiju prenose boje i dramu minulih vremena. Prilog je pripremio Majk OSalivan

Boje i veličanstveni rituali srednjevekovne Engleske često su prikazivani na velikom ekranu – od izmišljenih duhovitih dijaloga u filmu A Knights Tale do istorijskih događaja poput ubistva Tomasa Beketa – arhiepiskopa od Kenterberija iz 12. veka. U holivudskoj verziji pod nazivom Beket, kralja Henrija drugog, koji je stajao iza ubistva, tumači čuveni Piter O’Tul. Ričard Burton igra Beketa.

Neke boje iz tog vremena i sa tog mesta stigle su u muzej Geti, koji se nalazi na nekoliko kilometara od Holivuda. Šest vitraža je preneto u muzej dok traje restauracija katedrale u Kenterberiju. To je nešto sasvim novo, kaže kanonik Kenterberija, Robert Vilis koji nadgleda katedralu.

“Ovo se do sada nije dogodilo i za nas je to jedinstveno iskustvo, baš kao i za ličnosti koje su predstavljene na vitražima”.

Te ličnosti su biblijske ali su slike napravljene po uzoru na ljude iz 12. veka. Vitraži su izloženi zajedno sa Zbirkom psalama Svetog Olbana iz 12. veka, koja sadrži molitve iz Biblije. Boje su vrlo izražajne, kaže Kristen Kolins iz muzeja Geti.

“Oko 1130. kada je ova knjiga napravljena, desila se prava eksplozija ilustrovanih knjiga u boji”.

Efekat je bio dramatičan, kaže Leoni Selidžer iz katedrale.

“Imali ste oslikane zidove, tkanine, mozaike na podovima, zatim ove rukopise u boji, radove u metalu i vitraže. To bi bio napad bojama, formom, informacijama i slikama. Za prosečnu osobu iz srednjeg veka koja je možda živela u maloj udžerici, to je ulivalo strahopoštovanje.”

Vilis kaže da su prozori katedrale poslužili kao inspiracija.

“Svetlost koja ulazi kroz prozor znači da svaki put kada sunce promeni položaj ili kada je oblačno, vi imate drugačiji pogled što izgleda gotovo kao na filmu. To mora da je bilo prelepo za ljude onda, i još uvek je za nas danas”.

Vilis dodaje da su ova umetnička dela još uvek inspirativna iako su manje blještava nego neki holivudski spektakli.
XS
SM
MD
LG