Linkovi

Migranti napadali žene u nemačkim gradovima


Nemačka poolicija hapsi osumnjičenog muškarca ispred železničke stanice u Kelnu, 1. januara 2016.
Nemačka poolicija hapsi osumnjičenog muškarca ispred železničke stanice u Kelnu, 1. januara 2016.

Zvaničnici u Nemačkoj saopštili su da je serija seksualnih napada i pljački koji su se dogodili tokom dočeka Nove godine u Kelnu i drugim gradovima verovatno bila deo koordinisanih akcija kriminalnih bandi.

Policija je navela da se oko 1000 muškaraca, većinom arapskog i severno-afričkog porekla, okupilo u blizini železničke stanice oko ponoći i da su bacali petarde. Nakon što je intervenisala policija kako bi ih rasterala, manje grupe muškaraca počele su da okružuju žene koje su tuda prolazile i da ih napadaju, vređaju i pljačkaju. Policajka u civilu izjavila je da je bila među napadnutim ženama. Oko 90 osoba podnelo je krivične prijave uključujući i jednu prijavu za silovanje.

Agencija DPA objavila je da se istraga vodi protiv trojice osumnjičenih. Ministar pravde Nemačke Heiko Mas i kancelarka Angela Merkel osudili su napade i pozvali da se počinioci kazne. Policija je saopštila da su se u Hamburgu i Štutgartu dogodili slični, ali manje brojni napadi tokom dočeka Nove godine. Juče su stotine žena demonstrirale ispred katedrale u Kelnu pozivajući na veće poštovanje žena. Iako nacionalnost i status napadača nisu poznati, napadi su pojačali debatu o imigracionoj politici Nemačke.

XS
SM
MD
LG