Linkovi

Nemačka obeležava 20. godišnjicu ujedinjenja


Nemačka kancelarka Angela Merkel na današnjoj proslavi 20 godišnjice ponovnog ujedinjenja, 3. oktobar, 2010.
Nemačka kancelarka Angela Merkel na današnjoj proslavi 20 godišnjice ponovnog ujedinjenja, 3. oktobar, 2010.

Nemačka danas nizom svečanosti i govorima u kojima se hvale dostignuća zemlje, obeležava 20. godišnjicu ponovnog ujedinjenja svog bivšeg istočnog i zapadnog dela.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je za jedan nemački magazin izjavila da su se istočni Nemci izuzetno uspešno prilagodili promenama tokom proteklih 20 godina. Američki predsednik Barak Obama je istakao da je ponovno ujedinjenje Nemačke istorijsko dostignuće jednog od američkih najbližih saveznika i najvećih prijatelja.

Predsednik je u saopštenju ukazao da je ujedinjenje otvorilo vrata nezapamćenoj slobodi širom Evrope i celog sveta. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je takođe čestitao Nemačkoj, istakavši da je njeno ponovno ujedinjenje stvorilo temelj za strateško partnerstvo dve zemlje.

Berlinski zid, koji je razdvajao istočni i zapadni deo Berlina, a koji je podignut na komunističkoj strani linije razdvajanja 1961, postao je trajni simbol Hladnog rata. Istočna i Zapadna Nemačka su se ponovo ujedinile 3. oktobra 1990 – 11 meseci posle mirnih protesta u istočnom delu grada koji su doveli do rušenja zida i istočnonemačke komunističke vlade.

XS
SM
MD
LG