Linkovi

Nemačka uklanja demonstrante


Nemačka policija ccuva voz koji prevozi nuklearni otpad.

Hiljade pripadnika nemačke policije su danas počele da odvode učesnike antinuklearnih protesta sa nekoliko deonica pruge kojom treba da se preveze tovar spornih šipki nuklearnog goriva od Francuske do deponije na severu Nemačke. Železnička kompozicija je juče prešla na teritoriju Nemačke - od pogona za preradu na severozapadu Francuske.

Ispred graničnog prelaza, francuski demonstranti su organizovali seriju protesta koji su usporili kretanje kompozicije. Tovar od 11 kontejnera otpada treba do kraja dana ili sutra da stigne do krajnjeg odredišta, deponije u blizini Danenberga na severu Nemačke. Policija u blizini Danenberga je danas pokušavala da oslobodi četiri demonstranta koji su iznad ruku kojima su se uhvatili za prugu, izlili betonsku piramidu.

Godišnji transport nuklearnog otpada iz Francuske je protekolih godina postao glavna tema protivnika nuklearne energije, koji tvrde da taj transport nije bezbedan. Ovo je inače prvi takav transport otkako je nemačka kancelarka Angela Merkel početkom godine najavila zatvaranje svih nuklearnih pogona u Nemačkoj do 2022. godine.

XS
SM
MD
LG