Linkovi

Vestervele: Obnoviti dijalog


Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele i predsednica Kosova Atifete Jahjaga i prilikom susreta u Prištini, 11. avgusta 2011.

Ministar inostaranih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je danas u Prištini da dijalog Prištine i Beograda treba što pre obnoviti, i poručio da sve strane treba da primenjuju sporazum o rešavanju krize na severu Kosova.

Sukobi na etničkoj osnovi nisu prihvatljivi i ne bi trebali da se dešavaju u Evropi, rekao je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele nakon razgovora sa predsednicom i premijerom Kosova Atifete Jahjagom i Hašimom Tačijem. Vestervele je kazao da podržava stav Vlade Kosova o saradnji sa Kfor-om i Euleks-om u rešavanju krize na severu Kosova i poručio da sve mora biti učinjeno da se predstavnici Beograda i Prištine ponovo vrate dijalogu.

Sada je važno da se privremeno rešenje koje je pronadjeno i primeni. Mi smo za dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom Eštonove, i da se ovaj proces što pre obnovi. Važno je da svi sporovi budu rešeni diplomatskim putem, kroz dijalog i saradnju“, rekao je Vestervele.

Ministar inostranih poslova Nemačke ponovio je stav svoje zemlje da je suveretitet i integritet Kosova završeno pitanje i da je mapa zapadnog Balkana konačna.

Mi smo stava da je geografska karta nacrtana u ovom regionu, i da nema povratka u ranija doba gde su granice dovodjene u pitanje. Ovo je jasan stav Nemačke i nemačke vlade koje sam izneo pre godinu dana, i sada ponavljam. Geografska karta Jugoistočne Evrope je nacrtana, statusna i teritorijalna pitanja po stavu Nemačke su rešena, i svi treba to da private”, kazao je šef nemačke diplomatije.

Premijer Kosova Hašim Tači ponovio je na zajedničkoj konfferenciji za novinare sa šefom nemačke diplomatije da su nedavne odluke kosovske vlade bile neophodne za uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova i da su u skladu sa Ustavom, Ahtisarijevim planom i Rezolucijom 1244 SB UN.

Vlada Republike Kosova donela je odluke koje su nedostajale mnogo ranije za stvaranje novog normalnijeg i stabilnijeg života za oko 40 hiljada srpskih gradjana na severu Kosova koji su bili taoci kriminalnih struktura”, rekao je Tači.

Nakon susreta sa predsednicom i premijerom Kosova nemački ministar spoljnih poslova sastao se i sa specijalnim predstavnikom EU Fernandom Djentilinijem, vršiocem dužnosti šefa Kancelarije EK Khaldonom Sinom i šefom Euleks-a Gzavijerom de Marnjakom.

Šef EULEKS-a je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima rekao da je zahvalan ministru Vesterveleu na njegovoj ličnoj podršci EULEX-u i njegovom radu na osnaživanju vladavine prava širom Kosova.

Razmotrili smo aktivnosti koje je EULEX sprovodio nakon nedavnih dešavanja na severu Kosova. Upoznao sam ministra sa našim svakodnevnim radom sa kosovskim institucijama namenjenim kosovskom pravosudnom sistemu, koji pruža pravdu svim ljudima na Kosovu.”, naveo je De Marnjak.

Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele je u pratnji komandanta KFOR Erharda Bilera obišao i prelaz Jarinje, na kome je 27. jula zapaljen punkt.

XS
SM
MD
LG