Linkovi

Merkel: Srbija da ispuni zahteve


Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Kosova Hašim Tači na konferenciji za novinare u Prištini

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila u Prištini da očekuje od Srbije da za dobijanje kandidature za priključenje Evropskoj uniji uspostavi robnu razmenu s Kosovom i da ukine paralelne strukture.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je nakon razgovora sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem da je neophodno što pre pronaći rešenje za sukobe na severu Kosova i od prištinskih vlasti zatražila da daju svoj doprinos u tome. Nemačka kancelarka je istakla da i Srbija treba da ispuni svoje obaveze i zahteve, koje je ona iznela prilikom poslednje posete Beogradu

Mi smo u poslednjim direktnim razgovorima sa Srbijom jasno izneli koji su naši zahtevi i želje. Postoji potreba da se pronadje rešenje za slobodan protok roba, toga u ovom trenutku zbog barikada nema. Važno je da dodje do sprovodjenja dogovora o zajedničkoj kontroli granica i moramo korak po korak ići ka tome da paralelne strukture prestanu da postoje”, rekla je Merkel.

Angela Merkel je kazala da je nezavisno Kosovo doprinelo miru u čitavom regionu, ali je naglasila da se mora uspostaviti potpuna vladavina prava.

“Mislim da je ovde problem korupcije još uvek na dnevnom redu. Mi smo razgovarali o tome od kolike je važnosti da saradnja sa EULEKS-om ne ostane samo slovo na papiru već da ona i zaživi”, kazala je Angela Merkel

Premijer Kosova Hašim Tači obećao da će Priština ispuniti sve zadatke i istakao da je kosovska Vlada već puno učinila u procesu evropskih integracija.

Kosovo je odlučno da zaključi istorijsko poglavlje konflikata, jer mi to dugujemo budućim generacijama. Budućnost je važan deo našeg identiteta. Nećemo dozvoliti da nas istorija drži kao taoce, jer Kosovo mora da bude deo Evropske unije i NATO-a. Jedna trećina gradjana Kosova živi već u Evropskoj uniji, a samo u Nemačkoj zivi oko 250 000 gradjana Kosova”, rekao je Tači.

Tači je istakao i da na severu Kosova ne postiji konflikt države i građana već zakona sa anarhijom.

"Vlada u Prištini rešena je da uključi građane severa Kosova u sve procese, jer je to nas ustavni zadatak, a oni su naši građani", rekao je Tači.

Tokom jednodnevne posete Kosovu Angela Merkel obišla je nemačke vojnike u sastavu KFOR-a, a sastala se i sa komandantom KFOR-a Erhardom Drevsom.

XS
SM
MD
LG