Linkovi

Program "Berlin vas treba" uspešno zapošljava doseljenike


Program "Berlin Needs You"
Program "Berlin Needs You"

Nemački program “Berlin vas treba”, uspešno nalazi stalna zaposlenja mladim pripadnicima manjina

Nemačka kancelarka Angela Merkel izazvala je burne reakcije pre tri godine, kada je ocenila da je proces integracije u njenoj zemlji dožveo neuspeh. Posle toga, međutim, pokrenuto je više novih programa s ciljem da se useljenicima obezbede bolji uslovi za poslovanje. Jedan od uspešnijih programa je “Berlin vas treba”.

Ajša, Nemica, poreklom iz Turske radi u Berlinu. Posao je dobila preko programa koji useljenicima u protekle četiri godine, pronalazi poslove u javnom sektoru.

Na nedavnom godišnjem sastanku, istaknuto je da je program “Berlin vas treba” napravio prekretnicu upošljavanjem 25 odsto pripadnika manjina.

Husein El Ali i Šihad Jiltir, nedavno su preko programa “Berlin vas treba” završili pripravnički staž u gradskom vodovodu i očekuju da će u dogledno vreme dobiti stalno zaposlenje.

"Posao je raznovrstan. Nije nam bilo dosadno. Lideri našeg tima su bili dobri i veoma strpljivo su nam odgovarali na pitanja. Mogli smo da pitamo šta god nas je interesovalo”, kaže Šihad Jiltir.

“Iako su naši šefovi imali pune ruke posla, uvek su nalazili vremena da nam pomognu" dodaje Husein El Ali.

Predstavnica najvećeg bolničkog sistema u Nemačkoj, Šarlota Kruhofer, nastoji da zaposli upravo studente iz doseljeničkih porodica.

"I sama potičem iz emigrantske porodice. Poreklom sam iz Danske. Berlin je vrlo raznolik grad. Imamo pacijente iz celog sveta, a mi koji tu radimo smo ogledalo toga."

Ajla Kadi je konsultant u programu “ Berlin vas treba”, za koji kaže da ima vitalnu ulogu, jer pomaže deci iz neobrazovanih porodica da otkriju i iskoriste svoj potencijal.

"Roditelji su im neobrazovani, prijatelji takođe, pohađaju škole u koje idu deca iz njima sličnih, neobrazovanih porodica. Njima se zaposlenje u industrijskom sektoru čini nedostižnim. To im je kao neka druga, strana, zemlja" kaže Ajla Kadi.

U program se uključila i lokalna policija. Petina ovogodišnjih regruta potiče iz drugih zemalja. Turske, Vijetnama, afričkih zemalja...

Fatih Gor je poreklom iz Turske. On je policajac i instruktor u Berlinu.

"Mladi imigranti žele da budu deo ovog društva. Naravno neki na policiju gledaju sumnjičavo, ali ima mnogo mladih koji žele da uđu u policiju, postanu deo društva i rade stabilan posao. "

Berlin je ispunio svoju kvotu, ali raznolikost u javnom sektoru nije karakteristična za celu zemlju. Novi podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj pokazuju da Nemačka, od 34 članice, zapošljava procentualno najmanji broj pripadnika manjina.
XS
SM
MD
LG