Linkovi

Merkel: Nema promene izbegličke politike


Nemačka kancelarka uprkos teškim gubicima na jučerašnjim državnim izborima i sve većeg pritiska da zatvori granice Nemačke za migrante, od kojih su mnogi Sirijci, i druge koji beže od rata, odbija da uvede ograničenja na broj pridošlica...

Nacionalistička stranka Alternativa za Nemačku juče je osvojila većinu u tri savezne države što mnogi vide kao protestno glasanje protiv politike otvorenih vrata prema izbeglicama koju zastupa Merkel. Nemačka kancelarka opisala je danas u sedištu Demohrišćanske stranke u Berlinu taj poraz.

“Uprkos usponima i padovima moramo da kažemo da je juče bio težak dan za Demohrišćane. O tome smo danas razgovarali na sastanku upravnog odbora stranke. Dominantna tema su bile izbeglice i politka prema njima, kao i činjenica da ljudi veruju da ovo pitanje još nije rešeno na zadovoljavajući način, što je veoma uticalo na izbore.”

Angela Merkel je pod sve većim pritiskom da zatvori granice Nemačke za migrante, od kojih su mnogi Sirijci, i druge koji beže od rata, ali je ona odbila da uvede limit na broj pridošlica.

Ona se zalaže, putem EU, za plan kojim se predvidja distribucija izbeglica medju 28 članica bloka na proporcionalnoj bazi.

Angela Merkel je uverena da je potrebno “Evropsko rešenje i da je za njega potrebno vreme.”

Ona je dodala da je Nemačka imala koristi od zatvaranja balkanske migrantske rute ka severu Evrope.

XS
SM
MD
LG