Linkovi

Razgovori o migrantima u koaliciji u Nemačkoj


Lider nemačke Zelene partije, Cem Ozdemir (levo) pozdravlja lidera Hrišćanske socijalne unije Horsta Zehofera (desno), dok liderki Hrišćanskodemokratske unije, Angela Merkel, Slobodne demokratske partije, Kristijan Linder i Katrin Gering-Ekard iz Zelene partije stižu na razgovore o novoj koaliciji u Berlinu, Nemačka, 20. oktobra 2017.

Tri partije koje razmatraju moguću koaliciju u Nemačkoj, suočavaju se sa početnim testom svoje spremosti za postizanje kompromisa u četvrtak, kada će pokušati da dođu do zajedničkog stajališta za duboko razdornu politiku imigracije i davanja azila.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokušava da okupi varljivu tročlanu koaliciju, nakon što je njena partija pretrpela gubitke na nacionalnim izborima pre tri nedelje, izgubivši čak i neke saveznike zbog svoje izbegličke politike.

Nemačka demografska struktura promenila se u 2015. njenom odlukom, u susret prilivu izbeglica koji nije viđen od Drugog svetsog rata i otvaranjem granica za više od milion migranata koji su bežali od ratova na Bliskom istoku i u Africi.

Merkelova u sredini

I dok su neki pozdravili taj potez kao humanitarni čin, on je bio manje popularan i u njenoj konzervativnoj partiji, gde je mnogi okrivljuju za rast antiimigracione stranke Aleternativa za Nemačku, koja je oduzela neka mesta u parlamentu od njenog bloka.

Unutar njenog bloka, Bavarska hrišćanskodemokratska unija (CSU) zahteva uvođenje gornjeg limita na broj izbeglica, što je Merkelova odbacila kao neustavno. Na levici, zeleni odbacuju ono što vide kao populističke pretnje zaoštravanjem pravila za izdavanje azila.

Uz tako podeljene partije, Kristijan Linder, lider probiznis opredeljenih Slobodnih demokrata (FDP) upozorava da bi razgovori mogli brzo da prerastu u konflikt sa zelenima po osetljom pitanju - da li dozvoliti članovima porodica da se pridruže migrantima u Nemačkoj.

"Priča CSU-a o gornjem limitu je prazna", kaže Lider za magazin Špigel. "Ali, imam simpatija prema pozivima CSU za promene u imigracionoj politici i uvođenju reda", dodao je, upozoravajući Merkelovu protiv pravljenja kompromisa sa Zelenima.

"Jednom kada kontrola bude ponovo uspostavljena, možemo ponovo da budemo više otvoreni za objedinjavanje porodica", kaže on. "Do tada, moramo se striktno ograničiti na teže slučajeve i na srž porodice - roditelje i decu".

Prva runda prošla dobro

U prve dve runde koalicionih razgovora, tri strane definisale su očekivanja pronalazeći zajedničko stajalište po pitanju fiskalne politike.

Ali, političari iz svih partija rekli su da će biti potrebni meseci kako bi se postigao sporazum za ono što bi mogao da bude prva trostrana koalicija u minulim decenijama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG