Linkovi

Margvelašvili pobednik izbora u Gruziji?


Georgij Margvelašvili, navjerovatniji pobednik predsedničkih izbora u Gruziji
Georgij Margvelašvili, navjerovatniji pobednik predsedničkih izbora u Gruziji

Prema prvim anketama, Georgij Margvelašvili iz stranke Gruzijski san mogao da osvoji čak 67 odsto glasova na predsedničkim izborima.

Ankete na izlazu sa birališta tokom predsedničkih izbora u Gruziji ukazuju da će saveznik aktuelnog premijera Bidžina Ivanišvilija, verovatno odneti pobedu u prvom krugu izbora.

Sudeći po anketama Georgij Margvelašvili iz stranke Gruzijski san mogao bi da osvoji čak 67 odsto glasova na današnjim izborima.

Iste ankete ukazuju da će njegov najbliži rival, bivši predsednik parlamenta David Bakradze iz stranke dosadašnjeg predsednika Mihaila Saakašvilija, Pokret za nacionalno jedinstvo - osvojiti svega 20 odsto glasova.

Saakašvili je bio predsednik Gruzije deset godina. Ustavom mu je zabranjeno da se kandiduje za treći mandat. On je došao na vlast tokom narodnog ustanka 2004. kojim je dotadašnji predsednik, Eduard Ševarnadze bio primoran da napusti vlast.

Pro zapadno orijentisana vlada Saakašvilija sprovela je ekonomske reforme i nastojala da se bori protiv korupcije, ali je takodje na kratko vodila rat protiv Rusije i bila optužena da krši ljudska prava.
XS
SM
MD
LG