Linkovi

Generalni sekretar UN "duboko zabrinut" zbog eskalacije u Siriji


Deca u kamionu sa svojim stvarima u oblasti Dera, Sirija, 22. juna 2018.
Deca u kamionu sa svojim stvarima u oblasti Dera, Sirija, 22. juna 2018.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, "duboko je zabrinut zbog najnovije vojsne eskalacije, uključujući i kopnene ofanzive i vazdušne napade u jugozapadnoj Siriji", preneo je njegov portparol.

"Napadi rezultiraju raseljavanjem hiljada civila, koji se većinom kreću ka granici Jordana. Generalni sekretar je takođe zabrinut zbog značajnog rizika koji ove ofanzive predstavljaju po regionalnu bezbednost", kaže se u izjavi.

Gutereš je pozvao na "trenutno okončanje vojne eskalacije koja je u toku i zatražio od svih učesnika da poštuju svoje obaveze pred međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom, uključujući i zaštitu civila i civilne infrastrukture".

Arhiva - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, daje izjavu nakon što je održao govor.
Arhiva - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, daje izjavu nakon što je održao govor.

Jordan je posredovao u postizanju sporazuma o prekidu vatre u južnoj Siriji, koji je postignut između SAD i Rusije u julu 2017.

Ali, sirijska vlada nije prihvatila sporazum o deeskalaciji, uprkos činjenici da je njena saveznica, Rusija, bila deo dogovora. Sirijska vlada nastavlja da baca letke u tu oblast, kojima daje oružanoj opoziciji dve mogućnosti - predajte se ili umrite.

Nakon postignuća koje je ostvarila sirijska vlada, uz pomoć Rusije i Irana u ponovnom zauzimanju teritorija od pobunjeničkih grupa 2017, tri saveznika prebacila su pažnju na preostale teritorije na jugu.

Sergej Lavrov, ruski ministar inostranih poslova, rekao je prošlog maja da sirijska vlada treba da kontroliše svoje granice, dodajući da sve strane trupe treba da se povuku sa južne granice.

Američki Stejt dipartment izdao je saopštenje ranije ovog meseca u kome izražava zabrinutost zbog eskalacije koju čini sirijska vlada na jugozapadu, upozoravajući na "odlučne i adekvatne mere" protiv kršenja prekida vatre od strane sirijske vlade i smatra Rusiju odgovornom za privođenje sirijske vlade sporazumu.

"Prekid vatre mora biti nastavlje, ojačan i poštovan", kaže se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG