Linkovi

Komandant NATO: Rusija povećala štetne aktivnosti na Balkanu


General Kertis Skaparoti, komandant NATO snaga u Evropi na pretresu u Vašingtonu 8. marta 2019.
General Kertis Skaparoti, komandant NATO snaga u Evropi na pretresu u Vašingtonu 8. marta 2019.

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Kertis Skaparoti je u svedočenju u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma rekao da ga zabrinjava ruski uticaj u regionu gde je, kako je istakao, cilj Rusije da spreči napredak i integracije.

Rusija nastavlja da širi svoj štetni uticaj širom Evrope, naročito u područjima gdje vjeruju da bi taj uticaj trebalo da preovladava, duž istočne granice. Vjerujem da je cilj Rusije da postane poštovani globalni lider i da poveća svoj uticaj. Da bi to postigle, upotrijebiće štetni uticaj i preduzeti nelegalne aktivnosti."

Skaparoti je dodao da je zabrinut zbog Balkana, gde je, kako kaže, u protekloj godini povećan štetni uticaj Rusije.

"... A riječ je o regionu u koji smo mnogo uložili i koji je ključan za bezbjednost Evrope. Rusija pokušava da podrije bilo kakav napredak ka integraciji u evroatlantske institucije, EU, NATO itd. To je njen opšti cilj širom Balkana, a to prije svega radi širenjem dezinformacija, finansiranjem i pružanjem podrške marginalnim strankama. Ne interesuje uvijek ih na kojoj su strani, dok god podrivaju aktuelnu vladu i bilo kakav napredak."

General je istakao da su se ruske aktivnosti na Balkanu intenzivirale poslednjih šest do osam mjeseci. "Pristupanje Crne Gore NATO kao 29. članice i potencijalno članstvo Sjeverne Makedonije kao 30-te članice je tačno ono što Rusija nije htjela da vidi i nastaviće da se bave tim pitanjem u Sjevernoj Makedoniji, kao što je pokušala da se miješa u pristupanje Crne Gore. Bez napretka, ljudi počinju da gube nadu i smanjuje se želja za integracijom u Evropu“, zaključio je Kertis Skaparoti.

XS
SM
MD
LG