Linkovi

Amerikanke i dalje manje plaćene


U prošlosti je popoularno objašnjenje za manje zarade bilo da su žene manje obrazovane. Prošle godine, žene su međutim zaradile 58 odsto više diploma od muškaraca

Uprkos nekim pomacima na bolje plaćenim radnim mestima u protekle dve godine, žene u Sjedinjenim Državama još uvek zaradjuju manje od muškaraca. Tako je bar sudeći prema studiji Istražne agencije Kongresa - GAO. Ta služba je nedavno podnela izveštaj koji ukazuje da paritet plata izmedju muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama još uvek nije postignut. Ti podaci privukli su pažnju zakonodavaca i medija te se u američkom Senatu sprema novi zakonski predlog nazvan „Zakon o o ujednačenosti plata“ koji pooštrava pravnu odgovornost poslodavaca u cilju eliminisanja diskriminacije žena.

Pomenutim istraživanjem obuhvaćeni su muškarci i žene na menadžerskim položajima tokom 2007. godine. Utvrdjeno je da žene menadžeri zaraduju 81 cent za svaki dolar koji zarade muškarci na istom položaju. Istom studijom utvrdjeno je da mada žene čine 40 odsto menadžera na svim drugim nivoima one čine samo 3 odsto na položajima izvršnih direktora. Ti podaci ukazuju na samo neznatno poboljšanje u odnosu na situaciju 2000.godine.

„Žene ne mogu da napreduju. Uprkos decenijama nastojanja da se stvore prilike za unapredjenja, još uvek postoje duboke nejednakosti“, kaže autorka istraživanja kaže Ajlin Jang.

U prošlosti, popularno objašnjenje za nejednakost u platama bilo je da su žene manje obrazovane od muškaraca. Medjutim, žene su prošle godine dobile 58 odsto svih diploma i magistratura na univerzitetima i po prvi put u istoriji dodeljen im je i veći broj doktorata. Kongresmen Kerolin Maloni ipak nije zadovoljna tim podacima.

„Iako postoji svetla tačka u tome što žene dobijaju obrazovanje. Zatvaramo jaz kad je u pitanju obrazovanje, ali ne kad su u pitanju plate.

Drugi smatraju da još postoji diskriminacija prema ženama na radnom mestu. Elen Galinski je predsednica Istituta „Porodica i rad“.

„Predrasude koje postoje bazirane su na idejama iz nekog drugog doba, druge vrste ekonomije, drugog tipa porodičnog života koji danas više ne postoji.“

Neki su sugerisali da su žene skromnije i da ne pregovaraju o platama na način na koji to čine muškarci. Istraživanje kongresne agencije ukazuje da žene sa magistraturom iz biznis menadžmenta tokom prve godine nakon koledža zaradjuju 4600 dolara manje od muškaraca sa istim obrazovanjem i profesionalnim iskustvom. Jedna TV mreža sprovela je sopstveni eksperiment o tome.

Amerikanke i dalje manje plaćene
Amerikanke i dalje manje plaćene

Polovina muškaraca u eksperimentu je zatražila maksimalnu platu. Medjutim, to je učinila samo trećina žena. U suprotnosti sa sveukupnim trendom, neudate žene bez dece u većim gradovima, od 22 do 30 godina starosti – zaradjuju osam odsto više od muškaraca u istoj kategoriji. Crnkinje i Hispanke imaju još veću prednost u odnosu na muške kolege iz iste populacije. Ti podaci istraživačke kompanije „Reach Advisers“, objavljeni su početkom godine.

Medjutim, za udate žene sa decom, razlika još uvek postoji. Istražna agencija Kongresa ukazuje da žene menadžeri, koje imaju decu, zaraduju u proseku samo 79 odsto plate muškaraca menadžera koji imaju decu. Takodje se sugeriše da su majke možda manje voljne da se penju ka višim menadžerskim poslovima ako to uključuje putovanja ili duže radno vreme.

Prema jednoj nedavnoj anketi, pojedine kompanije poput „Aj-Bi-Em-a“, firme „Price WaterhouseCooper“ ili „Banke Amerike“ izgleda da su shvatile šta žene žele. Ne radi se samo o podjednakoj plati za podjednaki rad, već i o mogućnosti da život bude uravnoteženiji. Drugim rečima, žene žele da radni sati mogu da se prilagode porodičnim odgovornostima, da mogu da koriste fleksibilno radno vreme, da rade od kuće kao i da imaju pristup kvalitetnim obdaništima u blizini radnog mesta. Te kompanije nude iste beneficije i muškarcima.

U modernoj ekonomiji u kojoj žene čine polovinu radne snage, stručnjaci navode da su ujednačene plate važne za dobrobit porodica iz više razloga: Verovatno je da će žene u većem broju biti zaposlene u ekonomskim sektorima otpornim na recesiju nego muškarci, koji često radne u teško pogodjenim sektorima poput gradjevinarstva. Žene takodje donose najveći broj odluka o tome šta se nabavlja u porodici.

Pored toga, nekoliko nedavnih studija ukazuje da kompanije koje imaju više žena na položajima izvršnih direktora bolje posluju od kompanija u kojima to nije slučaj. Jedna od tih kompanija je „Campbell Soup“. Ta kompanija nedavno je postavila Deniz Morison za novog izvršnog direktora:

XS
SM
MD
LG