Linkovi

Turski premijer kritikuje Izrael

  • Vesti Amerike

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi Izrael trebalo da bude kažnjen zbog smrtonosnog napada na konvoj brodova koji je prevozio pomoć Pojasu Gaze.

U današnjem obraćanju zakonodavcima, premijer Redžep Tajip Erdogan nazvao je taj napad „krvavim masakrom“ i činom „državnog terorizma“, istakavši da je on u suprotnosti sa medjunarodnim pravom i da ugrožava mir u svetu.

Erdogan je apelovao na Izrael da ukine blokadu Gaze, nazvavši je „nehumanom“ i upozorio jevrejsku državu da ne stavlja strpljenje Turske na probu.

Premijer Erdogan je apelovao na medjunarodnu zajednicu da preduzme dalju akciju u osudi Izraela i rekao da će kasnije danas razgovarati sa predsednikom Barakom Obamom o tom incidentu.

Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu je uoči susreta sa državnom sekretarkom Hilari Klinton u Vašingtonu kazao da ni jedna država nema pravo da napadne civilni konvoj i zatražio nezavisnu istragu.

Sjedinjene Države su odbile da specifično osude Izrael ili bilo koju drugu stranu za izraelski napad na humanitarni konvoj. Portparol Bele kuće, Robert Gibs, se u više navrata pozvao na formulaciju u saopštenju Saveta Bezbednosti UN-a i podržao zahtev tog tela da se sprovede nepristrasna istraga.

Državna sekretarka zauzela je sličan stav, rekavši da će Sjedinjene Države saradjivati sa Izraelom i Turskom u suovačanju sa posledicama incidenta.

Hitnu i nepristrasnu istragu danas je zatražio i NATO. Rusija i Evropska unija takodje su danas izdali zajedničko saopštenje u kojem pozivaju na istragu incidenta.

Desetine hiljada ljudi i danas su se okupile u gradovima širom sveta da bi osudile operaciju izraelskih komandosa.

XS
SM
MD
LG