Linkovi

Turski premijer kritikuje Izrael


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi Izrael trebalo da bude kažnjen zbog smrtonosnog napada na konvoj brodova koji je prevozio pomoć Pojasu Gaze.

U današnjem obraćanju zakonodavcima, premijer Redžep Tajip Erdogan nazvao je taj napad „krvavim masakrom“ i činom „državnog terorizma“, istakavši da je on u suprotnosti sa medjunarodnim pravom i da ugrožava mir u svetu.

Erdogan je apelovao na Izrael da ukine blokadu Gaze, nazvavši je „nehumanom“ i upozorio jevrejsku državu da ne stavlja strpljenje Turske na probu.

Premijer Erdogan je apelovao na medjunarodnu zajednicu da preduzme dalju akciju u osudi Izraela i rekao da će kasnije danas razgovarati sa predsednikom Barakom Obamom o tom incidentu.

Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu je uoči susreta sa državnom sekretarkom Hilari Klinton u Vašingtonu kazao da ni jedna država nema pravo da napadne civilni konvoj i zatražio nezavisnu istragu.

Sjedinjene Države su odbile da specifično osude Izrael ili bilo koju drugu stranu za izraelski napad na humanitarni konvoj. Portparol Bele kuće, Robert Gibs, se u više navrata pozvao na formulaciju u saopštenju Saveta Bezbednosti UN-a i podržao zahtev tog tela da se sprovede nepristrasna istraga.

Državna sekretarka zauzela je sličan stav, rekavši da će Sjedinjene Države saradjivati sa Izraelom i Turskom u suovačanju sa posledicama incidenta.

Hitnu i nepristrasnu istragu danas je zatražio i NATO. Rusija i Evropska unija takodje su danas izdali zajedničko saopštenje u kojem pozivaju na istragu incidenta.

Desetine hiljada ljudi i danas su se okupile u gradovima širom sveta da bi osudile operaciju izraelskih komandosa.

XS
SM
MD
LG