Linkovi

Gaza: Umetnošću do nade


Palestinski dečaci u izbegličkom kampu
Palestinski dečaci u izbegličkom kampu

Nekada sive, grafitima išarane kuće, oslikane su sada čitavim spektrom boja, u čemu žitelji kampa Al Šati u Gaza Sitiju uživaju.

U izbegličkom kampu Al Šati u Gaza Sitiju, život je težak, ali budućnost izgleda svetlija. Žitelji kampa su pribegli ulepšavanju mesta prebivališta bojama, što je neki vid mirovne terapije.

Palestinski kamp smešten duž obale mora prolazi kroz živopisni preobražaj. Nekada sive, grafitima išarane kuće, oslikane su sada čitavim spektrom boja, u čemu žitelji kampa uživaju.

“Palestinci vole boje. Želeli smo da ispunimo mesto vedrinom koja će u ljudima probuditi nadu, jer boje znače život”, kaže Dalila Abd Rahman sa Tamer instituta.

Kampanja pod nazivom “Bolja Gaza” ima za cilj da bojama promeni raspoloženje ljudi, jer boje su prema starim verovanjima, koje potvrdjuju i savremene studije na zapadu, moćan alat za popravljanje raspoloženja. Cilj je da se u Gazi podstakne pozitivan pristup i ukloni tendencija nasilja i ekstremizma što veoma često otežava život i opstanak.

“Naši ljudi, posebno u Gazi su puno propatili. Mi kao psihoterapeuti verujemo da boje kojima su okruženi imaju ključnu ulogu u promeni života tih ljudi. Svako dete može da vidi da boje utiču na psihičko stanje”, ističe psihijatar Amar Kvaider.

Neprofitne organizacije su pomogle lokalnim kompanijama da započnu projekat, ali su im se ubrzo priključili samostalni umetnici i posetioci kampa.

“Pridružio sam se ovom poduhvatu da bi razvio svoju veštinu slikanja, upoznavao nove ljude i zbog nade koju budi i podstiče energija boja”, kaže umetnik Muhamed Nadžim.

Žitelji kampa su veoma ponosni na projekat ulepšavanja i više nikome ne dozvoljavaju da uništava zidove plakatima političkih partija ili grafitima koji podstiču netoleranciju, što je ranije često bio slučaj.

XS
SM
MD
LG