Linkovi

Gaza nakon osmodnevnog sukoba


Dim iznad grada Gaze nakon izraelskog vazudušnog napada
Dim iznad grada Gaze nakon izraelskog vazudušnog napada

U gradu Gazi je, posle objavljivanja primirja, boravio i naš dopisnik iz Jerusalima, koji je obišao pojedine lokacije koje su bile meta izraelskih napada

Stanovnici Gaze, koji su juče slavili posle stupanja na snagu prekida vatre, sada se okreću raščićavanju ruševina nastalih tokom osam dana vazdušnih napada.

U centru grada Gaze, samo ruševine su ostale od velike zgrade, u kojoj su se nalazile lokalne državne službe. Nekada je zauzimala ceo gradski blok. Građani kažu da su je u roku od dva minuta pogodile četiri rakete, koje su izazvale najrazorniju eksploziju u poslednjih nekoliko godina. U eksploziji su oštećene mnoge obližnje građevine.

Izrael je saopštio da je zgrada bila meta napada zato što su se u njoj nalazile bezbednosne službe Hamasove vlada u Gazi. Hamed Džad, koji živi blizu, kaže međutim da to nije tačno.

“Ovde su bile samo zdravstvene i transportne službe, kao i kancelarija za ljude koji žele da putuju u Egipat. Ovde dolaze kako bi se registrovali. Ne znam gde su dobili tu informaciju”.

Iste noći, izraelska raketa pogodila je jedan automobil. Tom prilikom poginuo je novinar koji je radio za televizijsku stanicu u vlasništvu Hamasa. Izraelska vojska takođe je gađala kuću ovog bankara, navodeći da njegova banka finansira tu ekstremističku organizaciju.

Njegov komšija međutim kaže da je vlasnik u stvari pripadnik rivalske frakcije Fatah i da živi na Zapadnoj Obali. Rakete su takođe pogađale prazne parcele, izazivajući paniku u okolnim četvrtima. Građani spekulišu da izraelska vojska sumnja da su pod zemljom uskladištene rakete.

Najmanje 160 Palestinaca i pet Izraelaca poginulo je u osmodnevnom sukobu, dok su stotine povređene. Stanovnici Gaze pozdravljaju primirje, ali i naglašavaju da istorija pokazuja da slični prekidi vatre nisu dugo trajali.
XS
SM
MD
LG