Linkovi

Milijarde dolara za obnovu Gaze


Američki državni sekretar Džon Keri govori na donatorskoj konferenciji za obnovu Gaze u Kairu
Američki državni sekretar Džon Keri govori na donatorskoj konferenciji za obnovu Gaze u Kairu

Međunarodna zajednica je na donatorskoj konferenciji u Kairu, na kojoj je učestvovalo 30 zemalja, najavila pomoć od pet milijardi četiri stotine miliona dolara za obnovu Pojasa Gaze

Ta cifra premašila je očekivanja palestinskih lidera koji su tražili četiri milijarde dolara za obnovu velikog dela Gaze koji je razoren tokom 50-odnevnog sukoba pripadnika Hamasa i Izraela u julu i avgustu.

Među najvećim donatorima je Katar, koji je obećao da će izdvojiti milijardu dolara za Gazu. Američki državni sekretar Džon Keri najavio je hitnu američku pomoć u iznosu od 212 miliona dolara, uz 202 miliona dolara humanitarne pomoći koju su Sjedinjene Države ranije obećale. Evropska unija je obećala 568 miliona, a Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska po 200 miliona.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Bak ki Mun rekao je da je međunarodna zajednica jasno prepoznala ogromne potrebe Gaze, navodeći da bi ovo trebalo da bude poslednja konferencija za obnovu tog područja i da ciklus izgradnje i razaranja mora da se okonča.

Palestinski predsednik Mahmud Abas govorio je o obimu pričinjene štete, navodeći da su tokom sukoba Izraela i Hamasa uništena cijela susedstva. Poginulo je više od dvije hiljade Palestinaca, uglavnom civila, uz 67 izraelskih vojnika i šest civila.

Državni sekretar i drugi učesnici konferencije zatražili su obnovu mirovnih pregovora za okončanje palestinsko-izraelskog sukoba. Keri je nagalsio da obe strane moraju da donesu teške odluke da bi se postigao dugotrajan dogovor o miru.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi pozvao je izraelske vlasti da pokrenu nove mirovne pregovore zasnovane na predlogu iz 2002. godine, koji predviđa povlačenje Izraela sa teritorije koju je zauzeo tokom rata 1967. godine.

XS
SM
MD
LG