Linkovi

U Gazi sahranjen novinar ubijen za vreme protesta


Kolege nose telo ubijenog palestinskog novinara, 31-godišnjeg Jasera Murtaje.

Stotine ljudi, među kojima je bio i lider Hamasa Ismail Hanije, prisustvovale su sahrani poznatog palestinskog novinara u Gazi, koji je ubijen u petak, dok je izveštavao o masovnim protestima duž granice sa Izraelom.

Jaser Murtadža preminuo je od rane vatrenim oružjem koju je zadobio dok je snimao u petak, u području prekrivenom gustim, crnim dimom nastalim kada su demonstranti zapalili automobilske gume. Izraelski vojnici otvorili su vatru sa svoje strane granice i ubili najmanje devetoricu Palestinaca a ranili još 491 osobu, u drugom masovnom protestu na granici u proteklih osam dana. To znači da je u izraelskoj vatri od početka prošle nedelje ubijen najmanje 31 Palestinac.

Murtadža bio je više od stotinu metara udaljen od granice, nosio je jasno obeležen novinarski prisluk i držao kameru kada je pogođen u nezaštićeni deo tela ispod pazuha.

Izraelska vojska tvrdi da je pucala samo na "podstrekače" nasilja koji su učestvovali u napadima na vojnike i da istražuje okolnosti Murtajine smrti.

Hamas, koji vlada Gazom od 2007. i poziva na uništenje Izraela, pozvao je na seriju protesta do 15. maja, godišnjice osnivanja Izraela, kada Palestinaci obeležavaju svoje masovno iseljenje tokom rata 1948.

Hamas se nada da će masovni protesti dovesti do pritiska da se ukine granična blokada koju su uveli Izrael i Egipat 2007. godine a da sama islamska grupa ne bude primorana da prihvati zahtev da se razoruža. Hamasu je sve teže da vlada zbog blokade koja je takođe razorila ekonomiju Gaze, ljudima praktično onemogućila da ulaze i izlaze te teritorije a stanovnici imaju struju svega nekoliko sati dnevno.

Izrael tvrdi da Hamas može da okonča stradanja dva miliona stanovnika Gaze ako se razoruža i odbaci nasilje. Izraelska strana takođe tvrdi da Hamas koristi masovne proteste kao masku za napade na graničnu ogradu i obećava da će sprečiti proboj granice po svaku cenu. Izraelska vojska navodi da su demonstranti u petak bacili nekoliko eksplozivnih naprava i Molotovljevih koktela, koristeći gust dim od spaljenih guma kao paravan tokom pokušaja probijanja granice.

Murtaja je bio ko-osnivač medija Ain, lokalne televizijske kompanije koja je radila projekte, uključujući i video snimke dronom, za strane medijske klijente kao što su BBC i Al Džazira na engleskom jeziku. Novinar nije bio povezan sa Hamasom niti bilo kojom drugom militantnom grupom. Njegova smrt, zajedno sa nekim drugim nedavnim žrtvama, obnovila je kritike grupa za zaštitu ljudskih prava koje smatraju da su izraelska naređenja vojsci da otvara vatru na granici nelegalna, nakon što je izraelski ministar odbrane upozorio one koji se približavaju granici da rizikuju svoje živote.

Pre samo dve nedelje, Murtadža je objavio fotografiju iz drona na kojoj se vidi aerodrom u Gazi za vreme zalaska sunca, uz potpis: "Voleo bih da mogu da ovo snimim iz visine, sa neba, ne sa kopna. Zovem se Jaser Murtadža. Imam 30 godina. Živim u Gaza Sitiju. Nikada nisam putovao." Prijatelji kažu da te rečenice pokazuju njegovu najveću želju - da pobegne od izolacije u Gazi.

Hana Avad, novinarova koleginica i bliska prijateljica, kaže da je Murtadža maštao o putovanjima i da je nedavno dobio stipendiju Al Džazire za obuku u Dohi. Opisuje ga kao aktivnog i prijateljski nastrojenog čoveka koji nije bio nimalo zainteresovan za politiku. "Nismo znali o njegovim političkim gledištima, strasno je voleo svoj posao i želeo da putuje i uči", kazala je o Murtadži, koji je otac dvogodišnjeg dečaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG