Linkovi

Gejts: Potrebna "smela akcija"


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts rukuje se sa izraelskim kolegom Ehudom Barakom posle konferencije za novinare u Tel Avivu, 24. marta 2011.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da postoji potreba i prilika za "smelu akciju" između Izraela i Palestinaca, kako bi se u mirovnom procesu krenulo ka dvodržavnom rešenju. Gejts je govorio na konferenciji za novinare u Tel Avivu sa svojim izraelskim kolegom Ehudom Barakom.

Gejtsova poseta poklopila se sa novim podizanjem tenzija između Izraela i Palestinaca. Ratni avioni jevrejske države gađali su danas ciljeve u Pojasu Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa, pošto su ekstremisti juče ispalili više od deset projektila i minobacačkih granata na jug Izraela. Pored toga, neki izraelski zvaničnici sumnjaju da palestinski ekstremisti stoje iza jučerašnjeg bombaškog napada u Jerusalimu, u kojem je stradala jedna, a povređena bar 31 osoba. Gejts je taj napad okarakterisao kao "strašan teroristički čin".

Tokom današnje konferencije za novinare izraelski ministar odbrane Ehud Barak je, komentarišući esklacaiju nasilja sa Palestincima, rekao da je Izrael morao da odgovori. On je međutim dodao da je jevrejska država "odlučna" da vrati mir i spokojstvo u region.

Sekretar Gejts večeras se sastaje i sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, dok će susret sa premijerom Benjaminom Netanjahuom imati sutra, kada se on vrati iz zvanične posete Moskvi.

XS
SM
MD
LG