Linkovi

Gejts: Sprečiti nove provokacije


Ministri odbrane Japana i SAD na konferenciji za novinare
Ministri odbrane Japana i SAD na konferenciji za novinare

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts smatra da Južna Koreja ima pravo da uzvrati na bilo koji novi napad Severne Koreje, ali da on pokušava da osigura da to ne postane neophodno.

Gejts je to izjavio posle razgovora sa najvišim zvaničnicima u Japanu, drugoj stanici svoje azijske turneje, odakle sutra putuje u Seul. Na konferenciji za novinare, Gejtsu je postavljeno pitanje da li će se Sjedinjene Države usprotiviti južnokorejskim vazdušnim napadima na Severnu Koreju.

„Svaka zemlja ima pravo da se zaštiti i odbrani protiv napada koji nije isprovocirala. Mislim da je na Korejskom poluostrvu najvažnije - kao što smo razmatrali u Kini i ovde u Japanu - da se spreči nova provokacija“.

Japanski ministar odbrane Tošimi Kitazava nedavno se vratio iz posete Južnoj Koreji gde je obišao demilitarizovanu zonu i razgovarao sa južnokorejskim zvaničnicima.

U kontekstu naših odnosa sa Južnom Korejom, posle prošlogodišnjih bezobzirnih provokacije od strane Severa, mi smo razgovarali sa našim korejskim kolegama i ponovo izrazili našu podršku“.

Sjedinjene Države vrše pritisak na Japan da se više uključi u odbranu Južne Koreje, od kako je Severna Koreja izvela smrtonosni artiljerijski napad na južnokorejsko ostrvo Jonpjong u novembru prošle godine.

XS
SM
MD
LG