Linkovi

Gasparelo: Značajne promene nakon izbora


Obama bi trebalo da prati aktivnosti unutar Republikanske stranke i koristi njihove nesuglasice u svoju korist: Linda Gasparelo
Obama bi trebalo da prati aktivnosti unutar Republikanske stranke i koristi njihove nesuglasice u svoju korist: Linda Gasparelo

O ishodu kongresnih izbora u Sjedinjenim Državama, uticaju desnice, umerene i ekstremne i o šansama predsednika Baraka Obame da bude ponovo izabran za Glas Amerike govori voditeljka televizijskog programa “Hronika Bele kuće”, Linda Gasparelo.

Gasparelo: Posle kongresnih izbora doći će do značajnih promena u pozitivnom i negativnom smislu. Kao što je i sam predsednik Obama rekao, pozitivno će biti to što ni demokrate ni republikanci neće moći da diktiraju put kojim ćemo se kretati naredne dve godine. Drugim rečima, predsednik će morati da saradjuje sa novim predsedavajućim Predstavničkog doma, respublikancem Džonom Bejnerom, koji se nije najlaskavije izražavao o predsedniku. Predsednik je jasno predočio da želi da saradjuje sa republikancima, što bi moglo da proizvede rezultate, jer je Bejner poznat po naklonosti ka kompromisu. Ali prvi kompromis koji bi Bejner mogao da napravi možda neće biti sa Belom kućom, već sa članovima "pokreta čajanka”, koji su izabrani u Predstavnički dom i koji će zahtevati od njega da uradi ono zbog čega su izabrani. Ostaje da se vidi da li će to dovesti do sukoba medju samim republikancima ili će to biti konflikt izmedju Bejnera i presednika, koji imaju potpuno oprečna gledišta.

Glas Amerike: U kom smislu bi konzervativni republikanci i članovi "pokreta čajanka” mogli da utiču na američku spoljnu politiku?

Gasparelo: Prva žrtva ovih izbora biće spoljna politika - pre svega novi sporazum START sa Rusijom. Taj sporazum nije bio ratifikovan dok su demokrate imale ubedljiviju većinu od sadašnje u Senatu. Druga žrtva biće sporazum o klimatskim promenama, pošto se neki novoizabrani senatori iz "pokreta čajanka” tome apsolutno protive. Treće, novi predsedavajući Odbora za spoljnopolitička pitanja, Ileana Ros-Leitinen iz Floride, protiv je Ujedinjenih nacija i apsolutni pristalica Izraela, koja veruje u daleko oštriju politiku prema Severnoj Koreji i Iranu. Dakle, Obama će imati probleme u domenu spoljne politike.

Glas Amerike: Šta se može očekivati od spoljnopolitičkih poteza predsednika Obame u naredne dve godine?

Gasparelo: Obama bi trebalo da veoma pažljivo prati aktivnosti unutar Republikanske stranke i koristi njihove nesuglasice u svoju korist. Ukoliko dodje do sukoba u Predstavničkom domu i Senatu, predsednik bi mogao da igra na kartu da prepirke i nesuglasice u Kongresu paralizuju njegove poteze. U pogledu desničarskih pokreta kao što je “čajanka”, još ne znamo u kojoj meri je taj pokret organizovan. Imali smo mnogo takvih pokreta u američkoj istoriji, koji bi se pojavili pa nestali. 1850-tih godina imali smo takozvani pokret “Know nothing“ - “Ne znam ništa”, koji je bio protiv irskih doseljenika i katolika. Taj pokret je osvojio 100 mesta u Kongresu, što je u to vreme bio veliki broj. Gde su sada? Više ih nema. Drugi takav pokret, poznat kao anti-kineski pokret iz 1880-tih godina, doveo je do usvajanja zakona protiv useljavanja Kineza. Ni tog pokreta danas nema. Imali smo “Kju kluks klan” organizaciju 1920-tih godina, koja je sada samo istorija, pa “Američku nezavisnu stranku”, osnovanu 1960-tih , koja je pomogla segregacionisti Džordžu Valasa u njegovoj predsedničkoj kandidaturi 1968. I od njih više nema traga. Inteligencija i analtička moć predsednika Obame će mu, verujem, pomoći da u naredne dve godine pronadje način kako da prevazidje probleme i privuče nezavisne i starije birače kako bi osigurao svoj reizbor.

XS
SM
MD
LG