Linkovi

Gašić: Nulta tolerancija protiv korupcije


Borba protiv korupcije ostaje prioritet ove Vlade, poručio je danas ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić. Na današnjem skupu o korupciji, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio da je za državu najvažniji način na koji koristi fizičku silu.

Ministarstvo i vojska sprovode konkretne mere kako bi smanjili i suzbili korupciju, izjavio je danas ministar odbrane Bratislav Gašić i dodao da su na tom zadatku angažovani su Vojnobezbednosna agencija, Inspektorat odbrane, Odsek za internu reviziju, i ostale organizacione jedinice

Na konferenciji o značaju integriteta institucija bezbednosti u borbi protiv korupcije, koju je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Gašić je poručio da je ova Vlada odlučna u borbi protiv korupcije:

Princip od koga ne odstupamo je nulta tolerancija u borni protiv te pošasti i ova Vlada je u tome maksimalno odlučna. Dokaz tome je primena zakona koji su doneti u aprilu. Podaci Uprave za javne nabavke pokazuju da smo zahvaljujući tome uštedeli, ni manje, ni više nego 355 miliona evra.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi se pozvao na ocenu nemačkog sociologa Maksa Vebera da je za državu najvažnji način na koji koristi fizičku silu: za represiju nad građanima ili za njihovu zaštitu:

"Ako društvo želi da bude slobodno i demokratsko, kao narodi Srbije i Sjedinjenih država, vođama tog društva prioritet je da obezbede da vojska, policija i obaveštajne agencije, obavljaju svoje dužnosti sa integritetom i u skladu sa zakonima."

Ministar odbrane Srbije je naveo da Ministarstvo odbrane učestvuje u NATO programu za izgradnju integriteta, kao i da se radi sa brojnim međunarodnim organizacijama. Po rečima Gašića, Ministarstvo odbrane je Agenciji za borbu protiv korupcije krajem 2013. dostavilo planove integriteta, čime su u potpunosti ispunjenje zakonske obaveze.

XS
SM
MD
LG