Linkovi

Brojne osude Gašićeve uvredljive izjave


Brojne osude Gašićeve uvredljive izjave
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Malo je reći skandal, izazvalo je jučerašnje obraćanje ministra odbrane Bratislava Gašića dopisnici TV B92 u Trsteniku. Svega osam izgovorenih reči podiglo je javnost, a premijer Vučić najavljuje smenu ministra odbrane.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog uvredljivog i ponižavajućeg komentara koji je Gašić izrekao juče novinarki TV B92, tokom posete fabrici namenske industrije Petoletka u Trsteniku - "Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu!"

Iako je Gašić uputio javno izvinjenje dopisnici B92 i srpskoj javnosti zbog svoje izjave, premijer Aleksandar Vučić je rekao da će se u narednim danima videti kako će smena biti tehnički izvedena i dodao da ne zna ko će doći na mesto ministra odbrane.

Govoreći pohvalno o dosadašnjem radu Gašića na mestu ministra odbrane, Vučić je rekao da je ova izjava jedini razlog za njegovu smenu i istakao da je to krupna stvar.

"Bratislav Gašić ne može da ostane ministar odbrane posle ovakvih uvreda izrečenih na račun jedne žene, a time su povređene sve žene. Ja sam danas sa njim razgovarao više puta, ovo je za mene bio jedan od teških dana", rekao je Vučić.

Osude Gašićeve izjave stižu sa svih strana – od koleginice iz Vlade Zorane Mihajlović, opozicije i predstavnika civilnog društva, do poverenika za slobodan pristup informacijama Rodoljuba Šabića, zaštitnika građana Saše Jankovića, poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković.

Novinari domaćih medija i predstavnici novinskih udruženja protestovli su danas ispred Vlade Srbije zbog izjave ministra Gašića, a predsednik NUNS-a Vukašin Obradović pozvao je novinare da bojkutuju sutrašnju konferenciju za štampu koju je Gašić u znak solidarnosti i za dostojanstvo profesije.

"Ja se iskreno nadam da će novinari, ali i političari izvući pouke iz ovoga. Jer, ovo je najniži nivo slobode medija i uopšte pristojnosti koji smo doživeli u poslednjih 20 godina", istakao je Obradović.

Novinarka B92 Zlatija Labović kojoj se Bratislav Gašić obratio uvredljivo i ponižavajuće, kaže da je to istorijska izjava koja će obeležiti jedno vreme.

Ona ističe da je bila u šoku Gašićevim rečima, ali i da se nije osetila usamljeno. Kako je rekla, on je sinoć oko 23h zvao da se izvinjava, što po njenim rečima, nije pristojno. Nisam ni očekivala pristojnost – pokazao je šta misli o novinarima i ženama, kaže Zlatija Labović.

XS
SM
MD
LG