Linkovi

Ekonomske nedaće Gerija


Čeličana uz obalu jezera Mičigen, u gradu Geriju, nedaleko od Čikaga.

Grad Geri u Indijani, osnovao je 1906. vlasnik američke Korporacije čelika, Elbert H. Geri. Velika čeličana „Ju Es stila“ na obali jezera Mičigen radi i danas, premda dramatično zatvaranje radnih mesta u industriji čelika tokom nekoliko decenija, donosi ekonomske nevolje i štetu svojevremeno naprednom gradu. Ipak, regionalne razvojne inicijative daju izvesnu nadu gradu kojem je podsticaj itekako potreban.

U mnogim delovima Gerija u Indijani, vreme je stalo. Poslednji tragovi napretka, sada su uvenuli primeri nazadovanja Gerija. Čeličana je stvorila grad i direktno ili posredno obezbedila posao za gotovo sve koji su tu živeli. Danas, te čeličane proizvode više čelika nego ikada, ali sa mnogo manje zaposlenih.

Možemo da proizvedemo mnogo više čelika sa manje ljudi. To je visokotehološka industrijska proizvodnja“, kaže Džil Riči, direktor za javnu politiku u korportaciji „Ju Es stil“. U njenoj čeličani u Geriju, u Indijani, danas je zaposleno oko šest hiljada ljudi, u poređenju sa oko 35 hiljada 1960-ih.

To su bili dani kada ste sve ove stvari ovde prevozili ručno. Imali smo sopstvenu kovačku radionicu u fabrici. Tako da, vidite, mnogo se promenilo od tih dana.“

Kako se industrija čelika modernizovala i smanjivala, iz Gerija je počeo egzodus. Grad je 1970. imao nešto iznad 175 hiljada stanovnika. Najnoviji popis iz 2010, pokazuje da se broj stanovnika u prethodnoj deceniji smanjio za 20 odsto. Sada u gradu zvanično živi oko 80 hiljada ljudi.

Ti podaci zabrinjavaju gradonačelnika Rudija Kleja.

„Imamo više stanovnika od toga. Mnogo ljudi nije popunilo te formulare, tako da se sada žalimo na rezultat popisa.“

Ako žalba ne bude uvažena, grad će dobiti manju federalnu pomoć, jer se smanjio. Geri je sličnu žalbu na podatke iz popisa 2000. godine izgubio.

Više od četvrtine stanovnika Gerija živi u siromaštvu, odnosno dvostruko više od nacionalnog proseka.Svi koji su ostali, pokušavaju da pronađu put za povratak ka prosperitetu.

Kada postanete grad koji zavisi od samo jedne stvari, u izvesnom smislu živite i umirete sa mačem. U ovom slučaju, naš mač je čelik“, kaže Kerin Frimen-Vilson, kandidatkinja Demokratske stranke za gradonačelnika.

Bez jake republikanske opozicije, ona će na izborima u novembru po svemu sudeći posati prva žena na položaju gradonačelnika u istoriji grada. Ona se nada da će uspeti da iskoristi položaj grada da vrati radna mesta i prosperitet.

Nalazimo se između četiri međudržavna autoputa. U sredini smo tri međunarodne železničke linije. Takođe smo na jednom od najvećih Velikih jezera. Imamo aerodrom. Svi ti faktori mogu zajedno da pretvore Geri u transportnu Meku Srednjeg zapada. Grad bi konkurisao Čikagu, jer je Čikago sada toliko zakrčen.“

Lideri na severozapadu Indijane su u maju položili temeljac za dogradnju čikaškog Međunarodnog aerodroma u Geriju u vrednosti od 153 miliona dolara. Nadležni se nadaju da će produženje sletne staze da privuče više transportnih i putničkih aviona koji sada koriste ostale vrlo zakrčene čikaške aerodrome.

Takođe se planira izgradnja velikog muzeja posvećenog načuvenijem stanovniku Gerija, Majklu Džeksonu. Organizatori se nadaju da će projekat vredan 300 miliona dolara na posletku da privuče stotine hiljada turista godišnje. Ipak, ti planovi su i dalje na crtaćem stolu, bez polaganja kamena temeljca na vidiku, a gradski zvaničnici sve više gube nadu da će taj projekat uopšte da se realizuje.

XS
SM
MD
LG