Linkovi

Galup: Manje Amerikanaca zadovoljno svojim životom


Osećanje zadovoljstva sopstvenim životom je opalo među Amerikancima, pokazuje novo istraživanje. Prema Galupovom „indeksu zadovoljstva“, osećaj sreće i zadovoljstva je opao sa 62,1 iz 2016. na 61,5 u prvih devet meseci ove godine. Indeks se meri na skali od sto poena, na osnovu pet elemenata a to su – osećanje da vam život ima smisla, prisustvo članova porodice ili prijatelja koji pružaju podršku, finansijska stabilnost, pitanje da li volite mesto u kojem živite i dovoljno ste dobrog zdravlja da možete da obavljate svakodnevna zaduženja. Dok pad od manje od jednog poena ne deluje veliko, Galup navodi da je pad u 2017. u odnosu na prethodnu godinu „statistički značajan i značajno veliki“.

“U smislu emotivnog zdravlja, povećao se procenat odraslih Amerikanaca koji osećaju da su im se svakodnevne brige uvećale, kao i procenat onih koji prijavljuju manjak interesovanja ili uživanja u svom životu.

Manje Amerikanaca nego ranije smatra da im porodica i prijatelji pružaju pozitivnu energiju svakgo dana. Manje njih kaže da postoji “lider u njihovom životu koji im budi entuzijazam u pogledu budućnosti i motiviše u svakodnevnim aktivnostima.”

“Bilo da ste republikanac ili demokrata, postoji povećana verovatnoća da ste u odnosima koji su manje harmonični”, kaže Den Viters, direktor istraživanja Galupovog indeksa sreće u intervjuu za portal Quartzy. “Postoji više svađa i negativnosti nego inače kad se porodica sastane za večerom. To važi bez obzira na to da li ste Trampov pristalica ili protivnik. Ali ta negativna energija za stolom – ona je stvarna.”

Galup je ustanovio da je najveći pad zabeležen među demokratama dok osećanje zadovoljstva među republikancima nije promenjeno. Pad je zabeležen među ženama i pripadnicima manjinskih zajednica ali pre svega kod žena – 1,1 poen. Kod crnaca i Hispanaca je takođe došlo do pada osećanja zadovoljstva, kao i kod belaca i Azijaca, ali u manjoj meri nego u prve dve kategorije. Galup je ispitao više od 135.000 odraslih Amerikanaca u svih 50 država između 2. januara i 30. septembra ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG