Linkovi

Galup: Dubok politički jaz u Ukrajini


Jedno od pitanja u Galupovoj anketi glasilo je da li SAD imaju pretežno pozitivnu ili negativnu ulogu u ukrajinskoj krizi?
Jedno od pitanja u Galupovoj anketi glasilo je da li SAD imaju pretežno pozitivnu ili negativnu ulogu u ukrajinskoj krizi?

Galupova anketa obavljena mesec dana pošto je Moskva prirabila teritoriju Krima u aprilu, obuhvata odgovore 1,400 Ukrajinaca i dodatnih 500 stanovnika Krima.

Prema nedavnom Galupovom istraživanju javnog mnjenja u Ukrajini, razlike u mišljenjima su prilično velike između stanovnika Krima, koji je Rusija anektirala i Ukrajinaca u celini. Mišljenja se u stvari razlikuju zavisno od regiona u kojima ispitanici žive, a ponekad i zavisno od njihovog etničkog porekla.

U istočnoj Ukrajini oružani okršaji proruskih pobunjenika i vladinih snaga ne prestaju. U zapadnom delu vlada mir.

Najnovije Galupovo istraživanje ukazuje na ogroman jaz između istočnog i zapadnog dela zemlje. Dejvid Krejmer, predsednik vašingtonskog Fridom hausa, kaže da su podele sve dublje.

"Kao što vidimo jaz je sve veći zbog uticaja i pritiska Rusije. Podele su izraženije nego što su bile pre martovskih događaja na Krimu."

Galupova anketa obavljena mesec dana pošto je Moskva prirabila teritoriju Krima u aprilu, obuhvata odgovore 1,400 Ukrajinaca i dodatnih 500 stanovnika Krima. Istraživanje je naručio Upravni odbor guvernera za medjunarodno emitovanje.

Prema rezultatima istraživanja, podrška američkoj ulozi u tekućoj krizi daleko je veća u zapadnom delu Ukrajine, nego u regionima na jugu i istoku zemlje, dok na Krimu te podrške gotovo nema.

Neli Esipova iz organizacije Galup, kaže da ta podela nimalo ne iznenađuje.

"U stvari, u svim našim anketama sprovedenim u poslednjih devet godina, takva podela je bila uočljiva u gotovo svim aspekatima života – bilo da je reč o politici ili ekonomiji, razlike u stavovima etničkih grupa već godinama postoje, dok se vlada na to nije nikada osvrtala."

Rezultati ankete na Krimu, pošto je Rusija zauzela tu teritoriju, pokazuju do skoro tri četvrtine ispitanika veruje da će im život biti bolji pod Moskvom.

"Sada je to deo Rusije i kao što se vidi podrška ruskoj vladi je ogromna", kaže Neli Esipova.

Medjutim, Dejvid Krejmer iz Fridom Hausa veruje da bi s vremenom stanovnici Krima mogli da promene svoj stav.

"Trebalo bi za neko vreme da se vratimo na Krim proverimo da li se život zaista poboljšao. Rusija je obećala razne stvari - više novca, bolje plate, bolje penzije. Međutim, Rusija trenutno ne stoji baš najbolje.”

Anketa takođe ukazuje na podele oko toga da li bi prihvatljiv ili ne pad standarda u narednih godinu - dve dana dok vlada u Kijevu bude radila na oporavku posustale ekonomije.
XS
SM
MD
LG