Linkovi

Njuport: Romni najbiliži nominaciji


Republikanski predsednički pretendent Mit Romni
Republikanski predsednički pretendent Mit Romni

Frenk Njuport, glavni urednik agencije Galup, u razgovoru za Gas Amerike komentariše izglede republikanskih predsedničkih pretendenata za osvajanje nominacije. Po njegovom mišljenju situacija je fluidna što pokazuju i velike oscilacije u popularnosti pojedinih kandidata, kao što su doskorašnji pretendent Herman Kejn, zatim Mišel Bakman, Rik Peri i Njut Gingrič. Jedini koji održava stabilan nivo, dodaje Njuport, je bivši guverner Masačuzetsa Mit Romni.

Prema Galupovim anketama, nijedan od republikanskih pretendenata nije osvojio podršku većine članova stranke. Naš sagovornik kaže da najveće šanse za republikansku nominaciju i dalje ima bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni. On dodaje da ankete pokazuju da to veruje i veliki broj republikanaca.

„Mi takođe faktorišemo ko je drugi po redu favorit. Tako na primer 43 odsto onih koji stavljaju Rika Perija guvernera Teksasa na prvo mesto, Romnija stavljaju na drugo mesto. Sličan odgovor je i pristalica Hermana Kejna, bivšeg direktora lanca 'Godfather's Pizza'. Sve to navodi na zaključak da bi Romni na kraju moga da bude republikanski predsednički kandidat.“

Na pitanje kakvi su izgledi Mita Romnija da porazi predsednika Baraka Obamu, Njuport odgovara da će na to presudno uticati ekonomske prilike zemlje iduće godine.

Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

„Kada uporedite popularnost Mita Romnija sa Obamom u državama koje su izborno presudne, njih dvojica su izjednačena. Romnijevi izborni izgledi zavise od toga u kakvoj će se situaciji naći Obama iduće godine. Već je uočljivo veliko nezadovoljstvo birača, što se obično završava time da ljudi glasaju protiv starog, tražeći nešto novo.“

Još jedan pokazatelj mogućeg izbornog ishoda je procenat onih koji odobravaju način na koji predsednik Obama rešava probleme zemlje.

„Taj se procenat kreće u proseku oko 43 ili 44 odsto. Da bi Obama bio potpuno bezbedan, taj procenat bi morao da se podigne na oko 48 ili 49 odsto. Uz to, procenat onih koji kažu da bi danas glasali za predsednika Obamu iznosi 43 odsto u poređenju sa 42 odsto onih koji bi glasali za republikanskog kandidata.“

Naš sagovornik, međutim, ističe da su predsednici koji su gubili drugi mandat, obično imali mnogo nižu stopu popularnosti od Obame.

Krajem 1970-tih je takođe vladala recesija, a nacija je bila dodatno uznemirena zbog tadašnje otmice američkih diplomata u Teheranu. Uoči izbore 1980., popularnost predsednika Džimija Kartera bila je pala na 36 odsto. Porazio ga je Ronald Regan, kojeg su mnogi ismevali zbog bivše glumačke karijere. Slični su uslovi vladali 1992. Amerikanci su i tada bili zabrinuti zbog ekonomije, a popularnost predsednika Džordža Buša starijeg iznosila je svega dvadesetak procenata. Njega je porazio Bil Klinton, guverner gotovo opskurne države Arkanzas.“

Njuport, dodaje da imajući u vidu relativno visoku podršku javnosti koju predsednik Obama još uvek uživa, trka za Belu kuću idućeg novembra - čak i u pogoršanim ekonomskim uslovima – neće biti laka za republikanskog predsedničkog kandidata.

XS
SM
MD
LG