Linkovi

Gabrijel u Beogradu: protesti deo demokratije


Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel u poseti Beogradu
Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel u poseti Beogradu

U Beograd je doputovao Zigmar Gabrijel, ministar inostranih poslova Nemačke, koji se tokom dana sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem. Razgovori sa srpskim domaćinima vođeni su u okviru uobičajenih tema - evrointegracija Srbije, odnosa u regionu, reformi u Srbiji, ali je ovoga puta bilo reči i o demonstracijama koje se iz dana u dan održavaju u Srbiji.

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel izjavio je u Begradu da Nemačka oseća kao svoju obavezu da Srbiji bude partner na putu ka EU da što pre postane članica Unije, ali kada će to biti - on nije mogao da kaže. Na konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Srbije, Gabrijel je istakao da je Srbija faktor stabilnosti u regionu, da se u drugim delovima zapadnog Balkana stari demoni se ponovo bude, a Srbija daje veliki doprinos da se to ne dogodi.

Na pitanje o višednevnim demonstracijama u mnogim gradovima u Sr-biji on je rekao da je stvar srpske politike i da nije uputno davati neke savete.

Ove demonstracije koje su bile posle izbora - postoji odgovornost da se razmotre, kao što bi i mi u Nemačkoj uradili. U mojoj zemlji nije ništa neobično da se jake vlade suočavaju sa demonstracijama. To je sastavni deo demokratije i deo javnog mnenja. I smatram da je dobro da su demonstracije prošle bez intevenisanja države”, kaže šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel.

Po oceni Aleksandra Vučića protesti su izrazi demokratske snage Srbije, svako ima pravo da protestuje, a demonstrantima je dozvoljeno da rade i čine šta god hoće, dodao je Vučić. Glavni transparent svakog dana je "Vučiću Šrederu", rekao je Vučić, na šta je Gabrijel istakao da bi Šreder bio iznenađen jer protiv njega nikad nije bilo toliko ljudi da protestuje.

Vučić se zahvalio na podršci Nemačke Srbiji na evropskom putu, istakao je da je stareški cilj Srbije da ide putem evropskih integracija, ali i da ima dobre odnose sa Rusijom i Kinom. Pregovori sa Prištinom za nas nisu ni malo laka tema, rekao je još Vučić:

"Dijalog je prekinut, i to dijalog je prekinut ne na inicijativu Srbije. Ja želim da vas obavestim da sam pre tri dana tražio nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu, jer čini mi se da ne postoji ništa važnije od razgovora. Ma koliko da ti odnosi nisu laki.”

Sa Gabrijelom se sastao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić – oni su u razgovoru ocenili da su odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri, čemu doprinose intenzivan dijalog na visokom nivou i uspešna saradnja u svim oblastima. Posebno je naglašen značaj ekonomske saradnje i činjenica da je Nemačka jedan od najvećih investitora u Srbiji a da je obim spoljnotrgovinske razmene prošle godine dostigao 4 milijarde evra.

XS
SM
MD
LG