Linkovi

Počeo samit G8 u Severnoj Irskoj


Predsednik Barak Obama sa liderima G8 na samitu u Severnoj Irskoj

Očekuje se da će glavna tema samita G8 biti odluka SAD da počnu da naoružavaju sirijske pobunjenike.

Samit Grupe 8 lidera industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, počeo je u Severnoj Irskoj, ali će razgovorima na skupu po svemu sudeći dominirati odluka Sjedinjenih Država da naoružaju sirijske pobunjenike.

Britanski premijer Dejvid Kameron, odeven neformalno - bez sakoa i kravate - dočekao je preostalih sedam lidera pred početak sastanka posvećenog svetskoj ekonomiji. Na samitu u odmaralištu na irskom jezeru Log Erne, učestvuju i lideri Francuske, Nemačke, Italije, Kanade i Japana.

Obame se prethodno obratio mlađoj publici, kojoj je rekao da je mir u Severnoj Irskoj "nacrt" za sve koji žive u zonama sukoba širom sveta. Na države grupe 8 otpada polovina ukupnog ekonomskog proizvoda u svetu.

Lideri su se okupili u izolovanom jezerskom odmaralištu u Severnoj Irskoj. Tu će provesti dva radna dana daleko od demonstracija kao što su ove u Londonu, koje su organizovali samozvani „antikapitalisti“ i daleko od bilo kakvih protesta nalik na ove januarske, stotinak kilometara od Belfasta.

To je bio podsetnik da decenije protestantsko-katoličkih tenzija u Severnoj Irskoj, i dalje nisu daleko od površine. Ipak, to nije slika kakvu Britanija želi na samitu.
Zvaničnici žele nešto što više liči na prošlogodišnji skup u američkom predsedničkom odmaralištu u Kemp Dejvidu. Britanski premijer Dejvid Kameron bi hteo da se skup usredsredi na trgovinu, porez i transparentnost i na najmanje jedan važan međunarodni problem – sukob u Siriji.

„Trebalo bi da iskoristimo G8 da pokušamo da izvršimo pritisak na sve strane i dođemo do onoga što svi u ovoj kući priželjkujemo: mirovne konferencije, mirovnog procesa i prelaska na privremenu vladu u Siriji.“

Zvanična konstatacija Sjedinjenih Država da Sirijska vlada koristi hemijsko oružje, učvrstiće odlučnost Zapada na samitu. Ali članica Grupe 8 Rusija će verovatno nastaviti da se protivi bilo kakvom spoljnom pokušaju svrgavanja sirijskog režima.
Kadri Liik je ekspert za Rusiju u Evropskom savetu za spoljnopolitičke odnose.

„Oni nisu saglasni sa evropskim vizijama razrešenja sirijskog sukoba, ali u isto vreme nemaju uticaj i moć da nametnu sopstveno rešenje.“

U međuvremenu, nastojanja Grupe 8 da reši svetske ekonomske probleme, poremetiće odsustvo mnogih ključnih igrača za stolom, pre svega Kine i drugih zemalja koje su dobile ekonomski značaj otkako su ovi samiti počeli da se održavaju pre 38 godina. Stiven Pikford iz londonske organizacije „Čatam haus“, svojevremeno je učestvovao u planiranju ovih samita.

„Mnogi od ovih problema koje bi hteli da prevladaju su zaista teško rešivi bez učešća tih tržišta u usponu. Bez obzira na to, moguće je da Grupa 8 preuzme nekakvo malo liderstvo i pokuša da pomeri stvari unapred.“

Što se tiče Grupe 8, možda je realnije očekvati upravo „pomeranje svari unapred“, nego li nekakve velike prodore.
XS
SM
MD
LG