Linkovi

Prepun dnevni red samita G8


Prepun dnevni red samita G8
Prepun dnevni red samita G8

S obzirom na ustanke koji potresaju arapski svet i neizvesno stanje globalne ekonomije, svetski lideri imaće mnogo tema za razgovor na samitu Grupe 8, koji sutra počinje u Francuskoj. Različita gledišta o tome kako odgovoriti na globalne izazove mogla bi da izazovu nesuglasice medju liderima G-8.

Svetske lidere koji se sastaju u francuskom primorskom gradu Dovilu na samitu G-8 očekuje prepun dnevni red. Na vrhu liste je pitanje kako bi ostatak sveta trebalo da reaguje na pobune širom arapskog sveta.

NATO je angažovan u bombardovanju snaga pukovnika Moamera Gadafija u Libiji, a u nekim zemljama postoji bojazan da produženo trajanje te misije uzima svoj danak.

Stefani Rikard je stručnjak za medjunarodne odnose u Londonskoj školi ekonomije.

"Postoji potencijal za konflikt, posebno sa Rusijom. Moskva je već stavila na znanje da ne podržava ovo što se dešava u Libiji, Rusi ne misle da je intervencija bila ispravan put, tako da postoji potencijal za nesuglasice izmedju Rusije i nekih drugih članice Grupe 8. Pa opet, to neslaganje će se verovatno odigrati iza zatvorenih vrata.”

Nasilno gušenje pobuna u Siriji i Bahreinu, takodje će biti pri vrhu dnevnog reda. Analitičari kažu da će verovatno doći do nesuglastica u pogledu reagovanja na tu situaciju.

Tokom posete Britaniji uoči samita G-8, američka državna sekretarka Hilari Klinton uputila je jasno upozorenje sirijskom vođstvu.

"Predsednik Asad ima izbor – može da predvodi tranziciju ka demokratiji koju traži sirijski narod, ili, kao što je nedavno rekao predsednik Obama, može da se skloni sa puta, ali nema sumnje da će se njegov režim, ako on ne krene tim putem, suočiti sa stalnim i sve većim pritiskom i izolacijom.”

Pakistan će takodje biti tema sastanka, pošto su američki agenti početkom meseca ubili vodju Al-Kaide Osamu bin Ladena na pakistanskom tlu.

Pored toga, zapadni lideri upozoravaju da preti opasnost da sukob u Avganistanu bude zasenjen dešavanjima u okviru takozvanog “arapskog proleća”.

Još jedna redovna tema na sastancima G-8 je iranski nuklearni program. Evropska unija je obnovila sankcije Teheranu, optužujući ga da pokušava da razvije nuklarno oružje. Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg kaže da pritisak na Iran mora da se održava:

"Ne smemo da smetnemo sa uma da Iran, dok se toliko toga dešava i menja na Bliskom istoku, nastavlja svoj nuklearni program. Velika Britanija već mesecima poziva na pojačavanje pritiska na Iran.”

Posledice nuklearne krize u elektrani Fukušima u Japanu takodje će biti razmotrene. Domaćin samita G-8, Francuska, pozvala je na uvodjenje novih medjunarodnih bezbednosnih standarda za nuklarne elektrane.

Dok Japan ponovo klizi ka recesiji, a dužnička kriza i dalje opterećuje Evropu, stanje svetske ekonomije i dalje je osetljivo. Povrh toga, tu je i ostavka Dominika Stros-Kana, direktora Medjunarodnog monetarnog fonda, koji je optužen za seksualni napad u SAD.

Medjutim, kako kaže Stefani Rikard, sa Londonske škole ekonomije, ta pitanja će možda biti niže na dnevnom redu.

"Važno je imati na umu da je 2009. godine G-8 izričito navela da će ubuduće G-20 biti forum za medjunarodna ekonomska pitanja. Tako je Grupa 8, na neki način, te teme prenela na Grupu 20, a G-8 se sada koncentriše mahom na bezbednost i geopolitička pitanja.”

I dok se letovalište u Normandiji priprema za invaziju predstavnika Grupe 8, svetski lideri neće imati mnogo vremena da uživaju u lepotama francuskog primorja.

XS
SM
MD
LG