Linkovi

Šefovi diplomatija G-8 u Vašingtonu


Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe 8 na sastanku u Vašingtonu
Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe 8 na sastanku u Vašingtonu

Sirija je jedna od glavnih tema i na skupu ministara spoljnih poslova Grupe 8 industrijski najrazvijenijih država sveta, koji se drugi dan zaredom sastaju u Vašingtonu.

Cilj dvodnevnih razgovora je da se pripremi dnevni red za Samit G-8 sledećeg meseca u predsedničkom odmaralištu Kemp Dejvid blizu Vašingtona, tako da su pored nasilja u Siriji, teme nuklearni pregovori sa Iranom i planovi Severne Koreje da lansira raketu u svemir.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton imala je bilateralne susrete sa šefom francuske diplomatije Alanom Žipeom i ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. Ona je izjavil da su sve zemlje Grupe 8 duboko zabrinute zbog stepena nasilja i broja žrtava u Siriji, kao i zbog problema s kojima se specijalni izaslanik Kofi Anana suočava u pokušajima da osigura prekid vatre.

Od zemalja G-8, SAD, Francuka i velika Britanija pozvale su sirijskog predsednika Bašara al-Asada da se povuče sa položaja u sklopu demokratske tranzicije i okončanja političkog nasilja, dok je Rusija podržala Asada u borbi protiv opozicije i nastavlja da prodaje oružje Siriji.

XS
SM
MD
LG