Linkovi

Moć Kine i pripreme za samit G-20


Pogled iz vazduha na "kongresnu palatu" u Kanu u kojoj će se održati samit G20.
Pogled iz vazduha na "kongresnu palatu" u Kanu u kojoj će se održati samit G20.

Lideri Grupe 20 industrijalizovanih zemalja, sastaju se krajem nedelje u Francuskoj – dok se opasnost od još jedne finansijske krize i dalje nadvija nad svetskom ekonomijom. Samit se održava svega nekoliko dana posle vanrednog sastanka evropskih država koje pokušavaju da spasu evropsku valutu.

Kan je najpoznatiji kao milijardersko odmaralište. Ove nedelje, na dnevnom redu je štednja, jer se lideri najvećih industrijskih zemalja na svetu i međunarodnih organizacija, okupljaju da razmotre tamne senke koje se nadvijaju nad svetskom ekonomijom. Dvanaest hiljada francuskih policajaca uz podršku pripadnika specijalnih snaga i helikopterskih timova, treba da zadrže demonstrante po strani.

Uz još nerešenu evropsku dužničku krizu, na samitu će biti dovoljno sukobljavanja, kaže Stefani Rikard, iz Londonske škole za ekonomiju.

Ovo je prilika za partnere iz Grupe 20 da odmere šta misle o dužničkom dogovoru evrozone. Mislim iza zatvorenih vrata, biće vrlo iskrenih, vrlo teških rasprava o stvarnim detaljima programa. Odakle će da dođe novac? Kako će to da funkcioniše? Da li će da zadrži krizu u granicama evrozone? Javno, biće veoma pažljivi da predstave ujedinjeni front. Nastojaće da deluju kao optimisti koliko god mogu, da ne bi potopili dogovor o evrozoni.“

Evropski lideri su se prošle nedelje dogovorili da pokušaju da zaustave širenje dužničke krize u evrozoni. Glavna tačka plana je uspostavljanje fonda Evropske unije za finansijsku pomoć. Evropa u tom pogledu očekuje pomoć sa istoka, od zemalja kao što je Kina.

Međutim, nije izvesno da će te zemlje pomoći Evropi, kaže Tobijas Blatner, iz grupacije „Daiva kapital markets“.

„Na samitu Grupe 20, očekujemo od tih zemalja neku vrstu prihvatanja obaveze i realnih brojki i jasno izjašnjenje da će izdvojiti novac da bi pomogli evrozoni. A to je naredni događaj koji tržišta iščekuju.“

Kineski predsednik Hu Đintao je u ponedeljak doputovao u Austriju, pre dolaska u Kan. Kineska valuta je već dugo sporna tema samita G 20. Evropa i Sjedinjene Države optužuju Peking da veštački održava nisku vrednost juana da bi se podstakao izvoz, podseća Stefani Rikard iz Londonske škole za ekonomiju.

Kina je u vrlo interesantnom položaju. Ona i potencijalno ima određenu moć. Može da obezbedi resurse i pomogne u spasavanju ekonomija evrozone, ali će zauzvrat da traži određene ustupke u pogledu valute i možda veću moć u međunarodnom pogađanju.“

Posle oduševljenja na kasnom noćnom evro-sastanku prošle nedelje, investitori sada očekuju da Grupa 20 objavi detalje o tome ko će i šta da plati. Ukoliko se to ne dogodi, analitičari upozoravaju da će tračak ekonomske svetlosti koji se pojavio u Briselu, na francuskoj rivijeri brzo da utrne.


XS
SM
MD
LG