Linkovi

Kritično uklanjanje goriva iz elektrane Fukušima


Funkcioneri prefekture Fukušima posmatraju radove na sanaciji teško oštećene nuklearne elektrane Fukušima
Funkcioneri prefekture Fukušima posmatraju radove na sanaciji teško oštećene nuklearne elektrane Fukušima

Stručnjaci upozoravaju da je uklanjanje gorivnih šipki iz oštećene nuklearne elektrane skopčano sa ozbiljnim opasnostima.

Radnici u teško oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči uskoro započinju jednu od najosetljvijih operacija – uklanjanje gorivnih šipki iz jednog od havarisanih reaktora. Kritičari kažu da taj posao nije trebalo poveriti vlasniku elektrane – kompaniji TEPCO – i upozoravaju da bi šteta od mogućg incidenta mogla da bude katastrofalna.

Više od 1500 gorivnih šipki leži u oštećenom bazenu, 30 metara iznad zemlje, u bloku reaktora broj 4, u elektrani Fukušima. Njihovo bezbedno uklanjanje biće sledeći veliki posao za kompaniju TEPCO.

Generalni direktor Masajuki Ono kaže da je oparecija pažljivo isplanirana.

“Eksplozija vodonika uništila je čitav reaktor broj 4 i zgrada je morala da bude ojačana, ali je sada dovoljno jaka da izdrži i zemljotres”, kaže Ono.

Kada je vodonik u reaktoru eksplodirao bazen u njemu ispunio se otpacima pa je jedan od prvih zadataka za TEPCO bilo njihovo uklanjanje. Sada će, uz pomoć krana unutar reaktora, iz njega jedna po jedna biti izvađene i gorivne šipke.

“Konstrukcija za vađenje šipki, izgrađena iznad reaktora broj 4, ne oslanja na zgradu pa ona neće trpeti nikakvo dodatno opterećenje”, kaže Ono.

Šipke sve vreme moraju da ostanu potopljene, ne smeju da dolaze u međusoban dodir niti da se prelome. Nuklearni eksperti kažu da bi svaka nezgoda mogla da izazove eksploziju mnogo goru od one iz 2011.

Bivši japanski ambasador i antinuklearni aktivista, Mitsuhei Murata, kaže da incidenti u proteklih 30 meseci, kao što su curenja radioaktivne vode, dovode u pitanje sposobnost TEPCO-a za kritične operacije.

“Blok 4 sadrži 10 puta više cezijuma 137 nego Černobil. U slučaju da dođe do najgoreg, objekat će morati da se napusti, što bi moglo da se smatra početkom katastrofe za čitav svet i planetu”, kaže Murata.

Murata kaže da kriza u Fukušimi zahteva najbolje naučne umove sveta.

“Dvoipogodišnje upinjanje države i TEPCO-a pokazalo je da nuklarnim nesrećama ne mogu da se bave električne kompanije ili pojedinačne države. Za to bi Japan trebalo da traži međunarodnu saradnju”, kaže Murata.

Generalni direktor za energetsku politiku u vladinoj Agenciji za prirodna bogatstva i energiju, Hironori Nakaniši, kaže da je Japan angažovao strane stručnjake.

“Odgovornost za rukovođenje ovom situacijom još leži na korporaciji TEPCO. Svi smo u istom čamcu i moramo da ih podržavamo. Da bismo postigli ta cilj zvali smo stručnjake iz celog sveta, ukupno šestoro ljudi, iz Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Rusije i Ukrajine”, kaže Nakaniši.

Inspektori japanske Agencije za nuklearnu energiju odobrili su plan korporacije TEPCO za uklanjanje goriva iz reaktora broj 4. Proces bi trebalo da počne u novembru, a trajaće oko godinu i po dana.
XS
SM
MD
LG