Linkovi

File: Nema novih uslova


Predsedavajući Predsednistva BiH Željko Komšić, predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Hrvatske Ivo Josipović i evropski komesar za proširenje Štefan File po završetku 22. sastanka Igmanske inicijative u Palati Srbija u Beogradu
Predsedavajući Predsednistva BiH Željko Komšić, predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Hrvatske Ivo Josipović i evropski komesar za proširenje Štefan File po završetku 22. sastanka Igmanske inicijative u Palati Srbija u Beogradu

Posle Podgorice, evropski komesar za proširenje Štefan File posetio je i Beograd, gde je u razgovoru sa predstavnicima vlasti, ali i opozicije, govorio o odluci koju je Evropska komisija donela i daljim evropskim perspektivama Srbije. File je učestvovao i u radu Igmanske inicijative.

Lopta je u dvorištu Srbije i od članstva u Evropskoj uniji deli je samo napredak po otvorenim pitanjima u dijalogu sa Prištinom, poručio je danas srpskim zvaničnicima evropski komesar za proširenje Štefan File. Kroz prisustvo sastanku Igmanske inicijative ili u direktnim susretima sa srpskim domaćinima, File je ponovio da Unija nije pred Srbiju postavila nove uslove, niti zahteve koji se ne mogu ostvariti:

"Iskoristite taj zamajac koji ste stvorili dobrim radom u sprovođenju reformi. I fokusirajte se na primenu reformskih koraka koje ste sproveli i nastavite rad na mnogim prioritetima koje smo definisali u agendi priključenja".

File je naglasio i da su potrebne dve strane da bi se nešto uradilo i da Evropa pokušava da pronađe način da se stvore uslovi za pozitivnu atmosferu u Begradu i Prištini, kako bi se eliminisali jednostrani akti i osiguralo da se nastavi u pravcu napretka.

Kako je istakao srpski predsednik Boris Tadić posle susreta za Fileom, Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom, kao i da posle objavljivanja preporuke Evropske komisije za kandidaturu u Srbiji, ne predstoji slavlje, već novi napori:

"Ja sam racionalni optimista. Vidim teškoće u procesu daljih reformi, vidim teškoće i izazove u procesu dijaloga sa Prištinom, vidim i određene neophodnosti da se razjasne pitanja sa našim susedima u narednom periodu. Ali, potpuno je jasno da Srbija neće odstupati od davno uspostavljenih principa".

A na 22. zasedanju Igmanske inicijative, kojoj su osim evropskog komesara Filea prisustvovali i najviši državni zvaničnici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, potpisana je zajednička izjava kojom se potvrđuje da zemlje regiona ostaju opredeljene za rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima u duhu dobrosusedstva.

Istovremeno, ovim dokumentom se poziva Evropska unija da ne ispusti iz vida važnost proširenja, kao instrumenta za stabilizaciju mira, i umesto balkanizacije Balkana, lideri regiona su pozvali na skandinavizaciju Balkana:

"Naši međusobni odnosi su primer kako bi regionalna saradnja trebalo da izgleda u ovoj oblasti. To je zato što delimo zajedničku viziju o zapadnom Balkanu kao sastavnom delu EU, jer je upravo naša međusobna saradnja na stvaranju stabilnosti regiona to što nam otvara evropsku perspektivu", poručio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je dodao:

"Imamo odgovornost prema našim susedima da ne izvozimo krizu, da ne stvaramo neprijatelje i da ne izbegavamo svoje obaveze. Ne smemo ni nesmotreno i površno govoriti o prošlosti, ni nekritički baratati raznim ostacima ratnih podmetanja. Istina nije lagana, nije ni jednostavna. Ali, to je partnerstvo".

Boravak u Beogradu Štefan File je iskoristio i za susret sa predstavnicima Srpske napredne stranke, sa kojima je - kako je rekao lider SNS Tomislav Nikolić - imao otvoren razgovor tokom kojeg je evropski komesar izjavio da EU ne zna šta će biti na Kosovu, već da o tome moraju da se dogovore Beograd i Priština.

Tokom razgovora koje je imao u Vladi i u Parlamentu Srbije pokrenuto je i pitanje najave Mađarske da bi mogla da stavi veto na nastavak evropskog puta Srbije zbog Zakona o restituciji. File je izrazio nadu da će se u procesu dijaloga doći do prihvatljivog rešenja, kako bi se sprečilo da bilo koja strana posegne za tako ekstremnim potezima.

XS
SM
MD
LG