Linkovi

Retrospektivna izložba Fride Kalo u Nemačkoj


Nova izložba meksičke umetnice Fride Kalo otvorena je 30. aprila u Berlinu. Postavka sa 150 slika i crteža otkriva nedaćama ophrvani život ove umetničke legende.

Retrospektiva radova Fride Kalo u muzeju Martin Gropius Bau, u Berlinu, u potpunosti odražava turbulentni život umetnice. Pored nekih od njenih najpoznatijih radova tu su i lične fotografije, spisi i skice.

Preko 150 radova i slika prikupljeno je iz privatnih i muzejskih kolekcija u Meksiku i Sjedinjenim Državama. Izložbu je postavila rodjaka Fride Kalo, Kristina Kalo.

Mislim da je veoma emotivno izlagati Fridu Kalo u Nemačkoj, iz koje je potiče njena porodica", navodi nećaka slavne slikarke.

Neki od radova pozajmljeni su iz muzeja Fride Kalo, u Meksiku. Njegov direktor, Karlos Filips Olmedo, kaže da je Berlin idealno mesto za retrospektivu te meksičke umetnice.

Specijalno značenje je u tome da se Frida ponovo vraća u Berlin. Bila je ovde 1977. i tada je njena popularnost obnovljena. To i veliki broj izloženih radova čine važnost ove postavke.“

Na njene radove nadovezuju se desetine fotografija - njeni portreti koje su snimali slavni fotografi, i slike iz porodične kolekcije.

Kada vidite te fotografije i slike shvatićete ideju o Fridinom životu i radu. Tako bolje razumete njena platna“, kaže Kristina Kalo.

Frida Kalo je rodjena 6. jula 1907, bolovala je od dečje paralize, da bi u 18 godini preživela saobraćajnu nesreću u autobusu. Dok je bila vezana za krevet počela je da slika. Od 1950. do 1951. imala je sedam operacija na kičmi. Tokom tog perioda razvila je veoma bliski odnos sa lekarom i u dnevniku zabeležila da joj je spasao život.

Iz zahvalnosti naslikala mu je „Autoportret sa Dr. Farilom“. Na toj slici ona je u kolicima, paleta joj je u krilu, a portret lekara je na štafelaju iza nje.

Kad ste bolesni lekar vam je blizak, jer vam uliva osećaj bezbednosti. Frida je trpela bolove zbog mnogih operacija pa su joj lekari postali prijatelji.

Frida Kalo je umrla 1954. u 47. godini, ali je tek 1970-tih počela da stiče slavu.

Najpoznatija je po brojnim autoportretima, koje je slikala da bi se pomirila sa nesrećom, burnim brakom sa muralistom Dijegom Riverom i nemogućnošću da ima decu.

Karlos Filips Olmendo, vlasnik kolekcije radova Fride Kalo kaže:

Najomiljenija mi je kolekcija Broken Column. Ona je otelotvorenje Fride Kalo, njenog slomljenog tela, njenog nadrealizma. Pejsaz koji podseća na Mesec odražava nemogućnost da ima decu. Ona plače, ali suze ne kaplju, već na neki način lebde.“

Retrospektiva radova Fride Kalo otvorena je u Berlinu 30. aprila a zatvara se 9. avgusta.


XS
SM
MD
LG