Linkovi

Frid: Evropljani žele američko vođstvo


Danijel Frid: Odjednom ravnodušni prema prijateljima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Danijel Frid: Odjednom ravnodušni prema prijateljima

Predsednik Tramp može da vrši pritisak na članice NATO-a da povećaju finansijska izdvajanja ali bi to trebalo da prati reafirmisanje američke privrženosti savezu, smatra Danijel Frid, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, koji je posle pada Sovjetskog Saveza osmislio proširenje NATO-a u srednjoj Evropi sa paralelnim razvojem odnosa između NATO-a i Rusije. On je takođe učestvovao u formulisanju odgovora Zapada na agresiju Moskve protiv Ukrajine, da bi potom izradio američke ekonomske sankcije protiv Rusije, i pomogao uvođenje sankcija Evrope, Kanade i Japana protiv Moskve.

Predsednik Donald Tramp je tokom svoje izborne kampanje izjavio da je NATO prevaziđena institucija

NATO mora da ispuni dva principijelna zadatka – da se odupre agresiji od strane Rusije. To već čini, dok obavlja i nove zadatke. Američke snage koje nisu u sastavu NATO-a već se nalaze se u Poljskoj, kao i u baltičkim zemljama. NATO takođe treba da bude angažovan u borbi protiv terorizma, u čemu je i do sada bio aktivan. Na primer, misija u Avganistanu.”

I mada izražava skepsu u pogledu čvrstine podrške koju predsednik Tramp pruža NATO-u, Frid kaže:

Moj savet predsedniku bi bio potrudi se, pokupi pohvale za svoje dobre ideje u pogledu finansiranja budžeta NATO-a, ali na osnovu toga nastoj da ujedini Alijansu i pozabavi se sa onim ko nije naš prijatelj - Putinom.”

Prema najnovijim Galupovom istraživanjima, Donald Tramp, je verovatno jedan od najnepopularnijih američkih predsednika ikada. Frid kaže glavni razlog tome je sledeći:

Evropljani su zabrinuti da je saradnja sa Amerikom posle sedam decenija odjednom dovedena u pitanje. Oni žele američko vođstvo. Zemlje istočne Evrope, na primer, žele američko aktivno i snažno prisustvo. Oni su naši prijatelji. Zašto smo odjednom ravnodušni prema našim prijateljima?”

Pritisak od strane Amerike da saveznici ispoštuju preuzete obaveze u odnosu na NATO nije na odmet, ali…

Ukoliko bi na rešavanje tog pitanja Amerika odgovorila reafirmisanjem svoje privrženosti vojnom savezu, ja bih se sa tim složio. Malo je grubo, ali svejedno prihvatljivo. Međutim, problem je u tome što Evropljani jednostavno ne veruju da Tramp uopšte prihvata politiku koju je Amerika, kao saveznik, vodila proteklih gotovo sto godina.”

Frid takođe ističe da u poslednjih najmanje šest nedelja predsednik Tramp nije rekao nijednu pozitivnu reč o američkim evropskim saveznicima, dok se uzrdžao od bilo kakvog grubog komentara na račun ruskog predsednika Vladimira Putina.

XS
SM
MD
LG