Linkovi

Frensis Tijafo - mlada nada američkog tenisa


Njegovi roditelji su iz Sijera Leonea, ali se o 16-godišnjem Frensisu Tijafou govori kao o sledećoj američkoj teniskoj zvezdi.

Osvojio je titule u konkurenciji do 18 godina na dva najveća juniorska turnira u SAD, kao prvi teniser kome je to pošlo za rukom još od legendarnog Džona Mekinroa, 1976. Novinarka Glasa Amerike Marijama Dijalo posetila je mladića koji se nadavno vratio iz Pariza i obavlja poslednje pripreme za juniorski Vimbldon, koji počinje u ponedeljak.

Ovde mu počinje svaki dan – u juniorskom teniskom centru u Koledž Parku, predgrađu Vašingtona. Frensis Tijafo odrastao je igrajući tenis na ovim terenima, dok je njegov otac bio domar.

Frenk Salazar, jedan od njegovih trenera, kaže da poznaje Tijafoa još otkad je imao 5 godina.

“Uvek je bio na terenu po ceo dan, od izlaska do zalaska sunca, a igrao je sa svakim ko diše”.

To se isplatilo. Među brojnim pobedama kojima može da se pohvali je i prestižni juniorski turnir „Orindž boul“ na Floridi, koji su osvajali Rodžer Federer, Endi Rodik i Džon Mekinro.

Bio je postavljen za prvog nosioca na juniorskom Rolan Garosu ranije ovog meseca. Iako je izgubio u drugom kolu, Tijafo kaže da je to bilo sjajno iskustvo.

“Roland Garos je verovatno jedan od najboljih turnira na svetu. Zaista je lepo, ameni je to bio prvi put da sam tamo. Sjajno su me primili, hrana je bila odlična, zaista sam se super proveo”.

Dok se Tijafo priprema za debi na Vimbldonu, Salazar kaže da su njegove najveće vrline ljubav prema tenisu i talenat za igru.

“Prva stvar je svakako ta strast, za koju ja verujem da je bez premca najvažniji kvalitet koji poseduje. Drugo je to što je u tenisu već toliko godina, razvio je vrlo visok teniski koeficijent inteligencije, i na kraju, izuzetno brzo udara lopticu, dok istovremeno ima izvanredan osećaj u smislu, kada treba da je udari”.

U proseku, Tijafo provodi četiri sata dnevno trenirajući na teniskom terenu, i još dva radeći na fizičkoj spremi. Takođe svakodnevno ima školu nekoliko sati dnevno. Raspored mu je ponekad vrlo naporan, ali Tijafo kaže da mu to ne predstavlja problem.

“Ponekad, naravno pomislim 'danas mi nije dan', ali moraš da izdržiš, pogotovo kada su ti ambicije da budeš profesionalac, ne možeš da imaš loše dane. Svi oni svakog dana napreduju. Želiš da održiš korak sa njima, da ih dostigneš”.

Kada ne igra tenis, Tijafo provodi vreme sa prijateljima i svojim mentorom Mišom Kuznjecovim, koji mu je trener od osme godine.

Tijafo kaže da su mu uzor majka, otac i brat blizanac, koji su ga naučili koliko u životu znače vredan rad i skromnost. Bio je u Sijera Leoneu jednom, kada je imao 8 godina, i ostao mu je u lepom sećanju.

“Upoznao sam celu svoju porodicu, rođake; nisam imao predstavu da ih imam toliko. Bilo je dobro videti to okruženje; provesti neko vreme i uveriti se kroz šta su prošli moji roditelju kada su bili mlađi”.

Iako ima korene u Sijera Leoneu, Tijafo je pravi Amerikanac i kaže da mu je san da jednog dana osvoji Ju Es Open.

XS
SM
MD
LG